Kiemelt kép a 2014-es választási kampány idejéről, MTI / Mohai Balázs
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Úgy pattantak vissza, mint a Transzszibériai expressz a hótorlaszról.

Van egy nagyon szomorú jelenség amit bemutat ez a történet, mely szerint egyesek a politikai vitákat nemes egyszerűséggel médialejáratásokkal akarják elintézni.

A történetet nagyon nehéz lenne felgöngyölíteni, mert itt több évtizedes elmérgesedett politikai viták és sértettségek állnak a háttérben, vagy ha úgy tetszik ez egy klasszikus hiszti-történet. A ki miért és kivel nem akar együttműködni esete.

Mindenesetre tény az, hogy a IX. kerület egyik legsikeresebb politikusára Pál Tiborra kiadták a kilövési engedélyt egyes ellenzéki politikusok az eszközök pedig a legrosszabb időket idézik.

Jó pár éve születnek egyre másra a lejárató cikkek a 444.hu-n Pál Tibor szocialista politikusról. Ma már ott tartunk, hogy az egyébként semmi törvénytelenséget el nem követő politikus maga a kerületi Soros György és Al Capone szerepében tetszeleg.

Bár semmiféle bizonyíték nincs arra, hogy bármilyen korrupciós ügyhöz köze lenne Pálnak, sugalmaztak már ellene parkolási maffiavádat (alapja, hogy egy hibás ellenzéki koncepció beterjesztésekor az MSZP tartózkodott a szavazásnál, de mivel Fideszes többség volt a kerületben, nem volt jelentősége a szavazásnak, az MSZP a koncepció hibái miatt nem szavazta meg az előterjesztést), de azt is sugalmazták már, hogy a kerület korábbi polgármesterével közös amerikai utakon vesz részt Pál.

Külön cikksorozatot érne felgöngyölíteni a ferencvárosi politikai szálakat a kerületben, amire most nem vállalkozunk, inkább bemutatunk két esetet ami sok mindent megvilágít és ami miatt ez a cikk megszületett. Egy morális kérdés ez, melyszerint meddig mehet el egy ellenzéki médium és hol van a határa annak ami miatt forog a gyomrunk, ha egy TV2 Tényeket vagy egy Origot olvasunk. Ez az a szint, amit szerintem a 444.hu nem engedhet meg magának.

Kezdjük a kedvencemmel a fényképpel, amely a közös amerikai utakról szól. Több cikket illusztrál a 444.hu azzal a fényképpel, ahol a kerület korábbi fideszes polgármestere látható Pál Tiborral szmokingban:

Jól látható a sugalmazó feliat, mely szerint a két politikus előszeretettel jár együtt New Yorkba. A valóság azoban akkor ötlik szembe, amikor megnézzük a manipulált kép valódi verzióját és kiderül, hogy a kép valójában egy díjátadón készült, ahol nem csak Pál és Bácskai, hanem Gegesy Ferenc Ferencváros volt polgármestere, Szűcs Balázs főépítész és Martos Dániel a FEV IX. Zrt. vezérigazgató-helyettese is részt vett, vagyis politikai oldaltól függetlenül mindenki aki részt vett abban a tömbrehabilitációs programban, amelyért a kerület megkapta a csak “építészeti Oscar díjnak” mondott FIABCI Prix d’Excellence díjat.

Ime az eredeti kép:

Egy másik módszer a manipulációra a Fidesz-körökből már ismert súlykolás. Van két vagy három bekezdésnyi anyag, amelyet minden esetben le kell írni a lejáratandó ellenfélről, ha kell akár szó szerint, íme a példa:

444.hu – Győzött a harapós nő, bukott a teljes ferencvárosi korrupt elit 2019. október 16. Szerző: Ács Dániel

 

444.hu – A Ferencvárosból kibukott MSZP-s Pál Tibort benyomták a Fővárosi Közgyűlés Költségvetési Bizottságába – 2019. november 5. – Szerző: Herczeg Márk

Két különböző cikk, két különböző időpont, két különböző szerző. Mégis szóról szóra, betűről betűre ugyanaz jutott az eszükbe. Jól kiemelve olyan körülményeket, mint hogy Pál Moszkvában tanult illetve, hogy a korábbi polgármester aki egyébként 2009-től együtt működött a Fidesszel kollaborációval vádolja az MSZP politikusát.

Az elmúlt években több, mint 16 Pál Tibort lejárató cikk született, de egyetlen egy sem, amely pozitív színben tüntette volna fel a politikust. Ma eljutottunk oda, hogy az egyébként tisztességes városvezetőnek elég csak leírni a nevét, akárcsak Soros Györgynek, anélkül, hogy valaha valami helytálló bizonyíték született volna akár csak kollaborációra vagy bármilyen törvénytelenségre.

Voltaképpen teljesen mindegy, hogy mi a helyzet Pál Tiborral. Voltaképpen ez az ügy teljesen érdektelen, de igen riasztó jelenséget veít előre. Ez a cikk pedig erről szól. Az ellenzék egyetlen tagja sem engedheti meg magának, hogy politikai vitáit sajtóoffenzívában rendezze le, egyetlen ellenzéki orgánum sem engedheti meg magának, hogy a legaljasabb Fidesz-módszerekkel karakterrobmoljon.

Hasonló a helyzet, mint amikor Horváth Csabát keresztre feszítette az Átlátszó anélkül, hogy arról az érintettet megkérdezték volna. Nagyon nagy baj lesz, ha az ellenzék revolvermédiumai egyre másra politikai gyilkosságokat és lejárató akciókat követnek el, mert legyen világos, ez amit a 444 megengedett magának nem hírszolgáltatás, nem kritika, nem is tényfeltárás, hanem nettó politikai lejáratás.

Semmiben nem különbözik ettől:


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: