Kórház, képünk illusztráció - Fotó: iStockphoto
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Napjainkra már-már elkoptatott frázissá vált, hogy a magyar egészségügyi ellátórendszer az összeomlás szélén áll. Ezt ma már az is jól tudja, aki tíz éve nem volt orvosnál, annyira mindennapossá váltak a sürgősségi osztályokon tapasztalható káoszról, az esetenként több éves várólistákról, az ijesztően gyakori kórházi fertőzésekről, a komplett kórházi osztályok bezárásáról, illetve mindenekfelett az egész alapellátás alulfinanszírozottságáról szóló, riasztóbbnál riasztóbb hírek.

Kihasználatlanul áll egy fővárosi rendelő, miközben több hónaposak a várólisták
Hiába jelentkezett a 13. kerületi rendelő, hogy több beteget is ellátnának, azt mondták nekik, nincs rájuk szükség.

A jelenlegi műtétszámuk kétszeresét el tudná végezni a 13. Kerületi Egészségügyi Szolgálat szakrendelője. A kerületi önkormányzat évente több száz millió forintból korszerűsíti a rendelőt, ahol a szabad szakember-kapacitás mellett olyan készülékek – CT- és MR-vizsgáló – is működnek, amelyek más szakrendelőkben alig találhatók.

„A főváros akut ellátásában való részvételre is alkalmas lenne a centrum” – nyilatkozta az RTL Klub Híradójának dr. Herztka Péter főigazgató-főorvos. Azt mondta, évi több ezer államilag finanszírozott ellátást tudnának vállalni, az állami egészségbiztosító viszont nem tart igényt rájuk. Ők azt állítják, nincs szükség a szakrendelő kapacitására.

Ennek ellentmond, hogy átlagosan 2-3 hónaposak az MR-vizsgálatok várólistái. Az állami egészségbiztosító erre a felvetésre nem reagált.

Forrás: nlc

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: