Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ma van a határideje a banki adategyeztetésnek. Aki elmulasztja, a hosszú hétvégén nem tud semmilyen ügyet intézni.

Október 31-e, vagyis a mai a banki adategyeztetés utolsó napja – hívta fel a figyelmet a Bankmonitor. A portál emlékeztet: azoknak szükséges megjelenni a bankjuknál kötelező adategyeztetés miatt, akik 2017 júniusa előtt létesítettek bankkapcsolatot és okmányaikat – személyi igazolvány és lakcímkártya – azóta nem másolták le, adataik hiányosak, vagy még nem nyilatkoztak kiemelt közszereplői státuszukról.

Nem csak a magánszemélyek érintettek, a cégek esetében is szükséges lehet az adatpótlás, átvilágítás. Arról, hogy pontosan kinek is van erre szüksége, a bankok értesítést küldtek ügyfeleiknek.

Ha az érintettek elmulasztják elvégezni az ügyfél azonosítást, bankszámlájukat zárolják, arról nem lehet megbízást indítani – vagyis pénzt felvenni sem. A Bankmonitor felhívja a figyelmet arra, hogy ez különösen problémás lehet a hosszú hétvége előtt, a Takarékbank ügyfeleinek azonban még tovább kell esetlegesen várniuk, hiszen a fúzió miatt a pénzintézet hétfőn és kedden is bankszünnapot tart.

A Bank360 utánajárt, az egyes bankoknál hogyan áll az adategyeztetés – amelynek a határidejét egyébként az eredetihez képest több mint négy hónappal tolták ki.

Az MKB Bank arról számolt be, hogy az ügyfelek 1 százalékánál nem történt meg az azonosítás, de bíznak benne, hogy a csütörtöki határidőre ők is megteszik. A Raiffeisennél az ügyfelek döntő többsége már az eredeti, júniusi határidő előtt elvégezte az azonosítást, de még októberben is értesítették azokat, akik nem. Az Erste azt közölte, október 31-ig minden olyan ügyfél azonosításával végez, akinek aktív kapcsolata van a bankkal. A K&H ügyfeleinél is kevesebb mint egy százalék a nem azonosítottak aránya, a CIB Banknál viszont már 5 százalék.

A Bank360 szerint nagyobb a gond a Takarékbanknál, ahol még mindig százezres nagyságrendben nem tettek eleget az ügyfelek az adategyeztetési kötelezettségüknek…

Forrás: HVG / Bank360

 

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: