Kásler Miklós - Fotó: Tháler Tamás
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az emberi erőforrások minisztere úgy látja, már lecsengőben van a véleménydiktatúra, amikor még volt, aki megmondta, ki tehetséges és ki nem, és jellemzően ugyanazok kaptak támogatást.

Kásler Miklós a Magyar Nemzetnek adott interjút, amelyben arról beszélt: Magyarországon nincs szó pedagógushiányról, hiszen megvan a ritmusa annak, hogy a tanárok milyen periódusokban mennek nyugdíjba, de ezek kiszámíthatók, a tanárképzés pont a nyugdíjba vonulók pótlására szolgál, és ez így is történik.

Arra szoktak hivatkozni a létszámhiány kapcsán, hogy sok az álláshirdetés, de gondoljunk bele: a pedagógus is költözik, családot alapít, és életének számos változása indokolhatja, hogy intézményt vált. Ám ez nem feltétlenül jelent szakemberhiányt, emellett az utóbbi időben csökkent a tanulók létszáma – mondta a miniszter.

A Nemzeti alaptanterv (NAT) jövő évi bevezetéséről Kásler azt mondta: várhatóan ősszel megszületik erről a kormánydöntés, és ezután “elkezdődhet a tankönyvek átdolgozása”. Az új NAT-otfelmenő rendszerben vezetnék be, először az 1., 5. és 9. évfolyamokon, de csak az 5. és 9. évfolyamosok tankönyveit kell átdolgozni, ezért tarthatónak látja a határidőt.

Az orvosok elvándorlásáról a miniszter azt mondta, a világon mindenhol van orvoshiány, nálunk harmadával csökkent azok száma, akik külföldön akarnak dolgozni, és már elindult a visszaszivárgás is.
A kultúra finanszírozásával kapcsolatban arról beszélt, a taorendszerrel együtt megszűntek a visszaélések is, most pályázni lehet, “teljesítményen és értékeken alapuló finanszírozást vezettünk be”.

atv.hu


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: