Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Budapest minisztérium – rebesgetik a Fidesz házatáján a mestertervet, hogy majd hogyan akarják politikailag és pénzügyileg sakkban tartani a fővárost. Karácsony azonban felkészült minden eshetőségre a jelek szerint, most pedig elárulta, hogyan fogja kicselezni a Fideszt.

Kötvetlen EU források és nemzetközi szövetség a fővárosok között

Die Welt szemlézi Karácsony Gergely a lengyel Gazeta Wyborcza nevű napilapnak adott nyilatkozatát, amely szerint a frissen megválasztott budapesti főpolgármester meghirdeti a szabad városok paktumát.

A szövetségben a visegrádi négyek fővárosai vennének részt: Budapest, Varsó, Pozsony és Prága.

A lap szerint a szlovák, lengyel, és cseh főváros vezetői hasonló helyzetben vannak, mint Budapesten Karácsony Gergely: liberális, progresszív vezetőkként konfliktusos helyzetben kell dolgozniuk országuk nemzeti konzervatív, illetve populista kormányai mellett.

Karácsony a lengyel lapnak azt mondta, az összefogással azt igyekeznének elérni Brüsszelben, hogy az uniós fejlesztési pénzek közvetlenül az érintett fővárosokba kerüljenek, ne pedig a kormányokhoz.

Nyíltan játszaná ki a Fideszt

A cikk hozzáteszi: rendkívül merész tervről van szó, hiszen ezzel Karácsony nyíltan a nemzeti kormányok kijátszását szorgalmazza az uniónál. Karácsony erre a felvetésre azt válaszolta, hogy tervéről már beszélt Frans Timmermansszal, az Európai Bizottság alelnökével, aki ezzel kapcsolatban „együttérzőnek” mutatkozott.

Ennek oka az lehet, hogy az EU kapcsolata meglehetősen konfliktusos Varsóval a lengyel igazságügyi reform 2015-ös bevezetése óta, amely a lengyel kormánynak lehetőséget ad a bíróságok ellenőrzésére. Ez pedig az EU szerint egyértelműen megsérti a jogállamisági kritériumokat.

A lap szerint Karácsony tervével az is kiküszöbölhető lenne, hogy azok a városok, ahol a jogállamiságot meg nem sértő vezetők vannak, ne szenvedjenek az EU-s források a jogállamiság megsértése miatt kiszabott esetleges forrásmegvonásoktól.

Szólj hozzá!

Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: