Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Remélem meg tudjuk oldani közösen.

Az van, hogy szimplán elintézhetnénk azzal a dolgot, hogy valaki hülye volt, esetlegesen azzal, hogy az ilyen dolgokra jobban oda kell figyelni. De itt valami egészen más dolog történt, amiről nyíltan kell beszélni.

Mert ha nem beszélünk nyíltan baj lesz, nem is kicsi. Arról van szó, hogy az Átlátszó nemes egyszerűséggel neki ment Horváth Csaba megválasztott zuglói polgármesternek. Nemes egyszerűséggel le akarták járatni az ellenzéki politikust.

Horváth egy SZMSZ módosítást akart benyujtani az önkormányzatába, amelyet félre lehetett magyarázni.

Ez önmagában persze hiba, de nem bűn. A bűn ott kezdődik, hogy minderre nem a Fidesz közeli média hívta fel a figyelmet, hanem egy olyan ellenzéki orgánum, amit alapvetően hitelesnek tartottunk eddig.

Mert ugye az van, hogy az Átlátszónak sikerült úgy megírnia a cikket, hogy csak az érintett Horváth Csabát nem kérdezték meg, hogy pontosan mi a helyzet ezzel a módosítással.

Pedig elmondta volna azt, amit az Indexnek elmondott és amit közleményben is kiadott, vagyis hogy:

Zugló eddig is a legátláthatóbb módon működő önkormányzatok közé tartozott, és ez ezután is így lesz, ezt az idézett rendelet-módosítás nem érintette, tehát fenntartotta és fenntartja.

Az Átlátszón megjelent cikk címében foglalt állítás szemenszedett hazugság. Az igazság az, hogy a rendelet ebben az értelemben a meglévő állapotot tükrözte és hivatkozik Mötv. 68. § 2, 3 bekezdésére.

Szemenszedett hazugság az is, hogy a polgármester százmilliós ügyekben dönthetne önállóan, erre eddig sem adott, és a jövőben sem ad lehetőséget az SZMSZ. A polgármesteri jogkörben hozott döntések elsősorban kötelezettség-vállalással nem járó döntések.

Ami az értékhatárnövelést illeti, érdemes az elmúlt évek drasztikus ingatlanáremelkedéseit figyelembe venni, ennek ismeretében készült a javaslat.

Az átláthatóság legfontosabb garanciája, hogy értékhatártól függetlenül elsőként a képviselő-testület dönt a költségvetés megalkotásakor a vagyonpolitikai irányelvekről és az esetleges elidegenítésre kerülő objektumok listájáról.

Ezt követően az illetékes szakbizottság dönt a konkrét elidegenítési vagy bérbeadási szándékról, a bizottság második döntése a pályázat kiírásáról és feltételeiről szól, míg a harmadik döntés a pályázat után a győztes vevő vagy bérlő kihirdetése.

Tehát négy önkormányzati képviselő-testületi és bizottsági döntés szükséges ahhoz, hogy az önkormányzati vagyont érintő érdemi döntések szülessenek. Az átláthatóság minden a döntéshozatal minden szintjén garantált.

Minden jószándékú újságírótól és polgártól azt kérem, hogy bármely, az önkormányzat munkájával és terveivel kapcsolatos kérdéseit elsőként nekem tegye fel, az ajtóm mindenki előtt nyitva áll. – írja Zugló polgármestere.

Itt ebben az esetben tehát semmi más nem történt mint egy klasszikus kabátlopási ügy, amibe úgy kevertek bele egy megválasztott ellenzékit, hogy arról meg sem kérdezték őt.

Ismerjük ezt a módszert, de nagyon nagy baj lenne az, ha a demokratikus sajtó is úgy kezdene működni, mint a Fidesz-média. Ez az a válság amiről nyíltan kell beszélnünk.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: