Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az MSZP egyik emblematikus polgármestere, egykori miniszterelnök-jelöltje szakított pártjával

Botka László hétfőn kilépett az MSZP-ből. Bár a döntését nem indokolta, környezetéből származó információink szerint szerepet játszott ebben az, hogy szerinte az MSZP képtelen a szervezeti és személyi megújulásra, de nem hisz a Molnár Zsolt pártigazgató által meghirdetett “Budapest-modellben” sem.

Míg Molnár szerint ez arról szól, hogy “időben meg kell keresni a legjobb jelölteket a 2022-es választásra”, addig Botka környezetében ezt úgy fordítják, hogy Molnár néhány momentumossal és pár fanatikus DK-s elsakkozgat majd, ők pedig ebből nem kérnek.

Azzal is érvelnek, Botka a választáson eleve erre kért felhatalmazást, ugyanis ő kizárólag az Összefogás Szegedért Egyesület színeiben indult, neve mellé nem került pártlogó. Meglepetésre pénteken, a közgyűlés alakuló ülésén jelentette be, hogy az ő frakciójukba ül be, nem a szocialistákéba. Utána rögtön megkérdezte a HVG Botkát, hogy a pártból is kilép-e, mire annyit mondott, ezt előbb nekik mondja el.

Botkáról már az országgyűlési választás előtt is pletykálták, hogy kilép, ezt azonban cáfolta. 2018 őszén kérdeztük, miért maradt, mire azt mondta:

két dolog miatt vagyok párttag. Egyrészt mert szociáldemokrata vagyok, másrészt meg Szegeden nagyon jó a csapat, kötődöm ezekhez az emberekhez. Nem akarom őket cserbenhagyni, de semmilyen módon nem veszek részt a szocialista párt politikájának a formálásában.

Akkor azt mondta, az előbb említett két ok miatt nem akart kilépni a pártból. Az önkormányzati választás másnapján az Indexnek azt mondta, “nem tudja, mi van az MSZP-ben, de nem is nagyon érdekli.” Innentől már hivatalosan sem kell, hogy érdekelje egyetlen pártügy sem.

Az új csapat: Az Összefogás Szegedért Egyesületet nehéz önálló entitásként kezelni, az internetes honlapjukon a “rólunk” menüpontban négy tételben lerendezik a legfontosabb feladataikat. Íme:

Szeged város gazdasági, kereskedelmi fejlődésének elősegítése.
Szeged város régióközponti szerepének további megerősítése.
A szegedi kulturális, tudományos és sportélet támogatása.
A szegedi idegenforgalom fellendítése és erősítése.

Az egyesületet 2010-ben hozták létre, de nehéz volt elhitetni, hogy nem csak egy szépségtapasz kellett Botka neve és az MSZP logója mellé. Abban az évben egyébként Botka már formát bontott: választási plakátjain nem volt ott a szegfű. A szervezetet tavaly májusban kezdték távolítani az MSZP-től: leváltották addigi elnökét, Pálmai Antalt, aki többször indult az MSZP listáján. Így tudott klasszikus ernyőszervezetként funkcionálva maga alá terelni az ellenzéki pártokat, a DK-tól a Jobbikig. – a cikk teljes terjedelmében a HVG-n olvasható.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: