Kovács László, az MSZP volt elnöke - Fotó: hirmagazin.eu
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Exkluzív! Csak nálunk a BalraMagyaron. Kovács László írása…

Az tavalyi október 23.-i megemlékezések margójára

Ahogy a rendszerváltás óta minden évben, most is országszerte számos rendezvényen emlékeztek 1956 október 23.-ára, a forradalom és a szabadságharc első napjára.

A két budapesti rendezvényen azonban elsősorban Magyarország és az Európai Unió viszonyáról volt szó.

A kormány rendezvényének színhelye – ki tudja miért – tavaly az Andrássy út 60. a Rákosi rendszer hírhedt épülete, az Államvédelmi Hatóság egykori központja, mai nevén a Terror Háza előtti térség volt. Orbán Viktor beszédének a döntő részét ezúttal is a valótlan állítások, az Európai Unió elleni hamis vádak tették ki.

Állítása szerint Brüsszel célja, hogy a szabad, független, erős nemzetállamok helyett egy új birodalom irányítsa Európát. Demokratikusan választott vezetők helyett senki által soha meg nem választott „brüsszeli bürokraták” döntsenek a kontinens sorsáról.

Az igazság az, hogy az Orbán Viktor által évek óta bűnbaknak minősített Európai Bizottság tagjait a tagállamok kormányai delegálják. Mindegyik kormány egy-egy tagot jelölhet és az így létrejövő testületet egyetlen döntéssel az Európai Parlament képviselői hagyják jóvá.

A nem választott csak kijelölt és jóváhagyott biztosok azonban nem hoznak döntéseket. Az Európai Bizottság, amelynek öt évig magam is tagja voltam, csak javaslatokat tesz, amelyeket az Európai Parlamentnek a tagországokban megválasztott képviselői hagynak jóvá vagy utasítanak el.

A másik döntéshozó fórum az Európai Tanács, amelyben a tagállamok kormányfői illetve szakminiszterei döntenek az Európai Bizottság javaslatairól. A döntéshozó fórumok tagjai tehát nem „bürokraták”, hanem az uniós tagállamokban megválasztott politikusok. Az Európai Parlamentben ott vannak a FIDESZ-KDNPés az ellenzék képviselői is.

A kormányfői szintű Európai Tanácsban ott van Orbán Viktor, a szakminiszteri szinteken pedig az Orbán kormány illetékes miniszterei képviselik Magyarország érdekeit.

Minden alapot nélkülöz az az állítás, hogy az uniós intézmények megakarják változtatni Európa lakosságának összetételét, mégpedig az európai fehér és keresztény lakosság hátrányára. Miért, milyen érdekek szolgálatában tennék ezt?

A hamis vádak egyetlen lehetséges magyarázata, hogy Orbán Viktort Magyarország és a keresztény Európa egyetlen védelmezőjének tudják feltüntetni, amit a Fidesz-re szavazó magyar választókon kívül senki nem hisz el.

A Fidesz szavazói ráadásul azt is elhiszik, hogy a következő Európai parlamenti választásokon a szélsőséges populisták fognak győzni és így Európát Orbán Viktor és az olasz belügyminiszter, a korábban szélsőbaloldali most azonban már szélső jobboldali Matteo Sandini fogják vezetni.

A kérdés az, hogy ez kinek lenne jó? Európának biztosan nem. Magyarországon is csak az Orbán családnak és a hozzájuk kötődő milliárdos oligarcháknak. Azt sem tartom valószínűnek, hogy olyan szélsőjobboldali politikusok, mint a francia Marine Le Pen vagy a német szélsőjobboldali párt, az AfD vezetői hajlandók lennének beállni Orbán Viktor mögé.

Az ellenzéki pártok és a független civil szervezetek rendezvénye az 1956-os forradalom kitörésének egyik helyszínén a Bem-téren zajlott le. A forradalom és a szabadságharc méltatása mellett itt is szó volt az Európai Unióról, Brüsszelről, de egészen más értelemben, mint a Terror Háza előtt.

A felszólalók, köztük Hadházy Ákos az egykor a FIDESZ színeiben megválasztott szekszárdi polgármester, aki a trafik-mutyi miatt fordult szembe pártjával és később az LMP társelnöki tisztségéből is távozott, Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, a korábbi pártját a KDNP-t elhagyó Lukácsi Katalin és az egykori illegális kommunista rákosi rendszer majd a Kádár rendszer börtönét is megjárt, a Nagy Imre perben másodrendű vádlottként tizenkét évi börtönre ítélt Donát Ferenc unokája, Donáth Anna arra bátorították a rendezvény résztvevőit és a magyar választópolgárokat, hogy minél többen aláírásukkal követeljék az Európai Unió korrupció elleni intézményéhez, az Európai Ügyészséghez történő magyar csatlakozást támogató népszavazás megtartását.

Pár napja véletlenül bukkantam rá egy videofelvételre, amely Orbán Viktornak egy FIDESZ születésnapon elmondott beszédét rögzítette, valószínűleg a 90-es évek elején. Ebben Orbán a jövőnek, a nála is fiatalabbaknak üzent. Nem tudtam megállni, hogy ennek a beszédnek egyes üzeneteit ne vessem össze Orbán jelenlegi nézeteivel.

Akkor azt hangsúlyozta, hogy „a Nyugatnak az ajtót kinyitottuk, az oroszoknak, a Szovjetuniónak pedig ajtót mutattunk, de nem azért, hogy visszajöjjenek az ablakon. Lehet, hogy az olaj Keletről jön, de a szabadság mindig Nyugatról érkezik.”

Arra kérte az utánuk jövő generációkat, hogy „tartsanak ki a nyugatos Magyarország mellett és ne engedjék, hogy a demokráciából demokrácia nélküli többpártrendszer legyen. A demokrácia lényege a felelősség és az elszámoltatás, a demokráciát nem lehet felülről irányítani” – mondta az akkor még kis ellenzéki párt elnöke.

2010 után, a Brüsszelben töltött 5 év után hazatérve egy parlamenti vitában azt mondtam, hogy ha lenne időgép és ebből kilépne az 1988 és 1998 közötti évek Orbán Viktora, az a mostani kormányfőt kizavarná a Parlamentből. Ez a most látott videó is ezt az érzést erősítette bennem.

Kovács László
az MSZP korábbi elnöke
volt külügyminiszter és Európai Biztos


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: