Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Újabb fertőzött élelmiszert találtak, amely megtalálható szinte minden magyar család asztalán.

Az ATV információi szerint fertőzött lehet a magyar búzatermés nagy része. A portál szerint az idei búza toxintartalma többszörösen meghaladta az egészséges értéket, ami a teljes kiőrlésű pékáruk esetében komoly veszélyt jelenthet az agrárszakember szerint.

Az ATV krédéseire Raskó György agrárszakember választolt, aki szerint tartózkodni kell ezen termékek vásárlásától, hiszen ezek extrém esetben akár a nemzőképességet is ronthatják.

Komoly fuzáriumfertőzés sújtja a hazai búzát, emiatt a búza egyharmadát nem lehet humáncélra felhasználni – egyebek mellett ezt mondta Raskó György az ATV Start című műsorban pár napja.

Majd hozzátette azt is, hogy mindenkit óvna a teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruktól, azokban ugyanis túlságosan magas a toxin tartalma.

Az ágazat már az év közepén is pedzegette, hogy fertőzéses évre számíthatunk, és ez így is történt.

Magyarországon ugyanis aszályos és csapadékos évben egyaránt fennáll a kockázat, hogy fuzáriummal szennyezett lesz a termény. Méghozzá azért, mert a kórokozó gombák között mind a száraz, mind pedig a nedves éghajlatot kedvelő fajok megtalálhatóak.

Az atv.hu újra megkereste az agrárszakembert, aki elmondta, hogy az idei évben rendkívül magas a búza toxintartalma, különösen az Alföldön.

Mint mondta, olyan hely is van, ahol 4-5000 pp/mg, miközben a magyar szabvány 1250 pp/mg-ot enged meg, vagyis a búza egy része a három-négyszeresét tartalmazza a megengedett magyar értéknek.

Ez részben az exportőröket érinti érzékenyen – folytatta Raskó –, az olasz partnerük ugyanis már az ezres értéket meghaladó toxintartalmú búzát sem hajlandó átvenni. És bár ők nem veszik meg – tette hozzá – a magyar igen. Tisztában vannak a veszéllyel ők is, ezért a búza őrlésekor leszedik a toxint tartalmazó külső héjat.

A teljes kiőrlésnél azonban ez nem működik, ott ugyanis a korpát is beledarálják a lisztbe, így a teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruk emberi fogyasztásra sem alkalmasak, sőt, „komoly veszélyt” hordoznak.

Raskó szerint ez részben azokra lehet ártalmas, akik gyereket szeretnének, a toxintartalom ugyanis a nemzőképességet is befolyásolja azáltal, hogy a férfiaknál például drasztikusan lecsökkentheti a hímivarsejtek számát.

Közben – folytatta – az ilyen termékeket jóhiszeműen kismamáknak, kisbabáknak és krónikus gyomorbetegségben szenvedőknek ajánlják, ami toxinos alapanyag esetében nagyon nem szerencsés.

A szakember határozottan úgy gondolja, hogy az idei, átlagosnál magasabb toxintartalmú búzából nem szabadna teljes kiőrlésű pékárut készíteni.

A téma kapcsán Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője elmesélte a Világgazdaságnak, hogy a piac is reagált.

Egyrészt a malmok igyekeztek a jó minőségű terményből időben betárolni, másrészt a határérték alá való leszorítás érdekében keverednek a tételek, ami nagyon káros.

 

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: