Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

“Minden félrevezető vagy félreérthető nyilatkozattól és információadástól, a jól értesültség látszatának keltésétől mind hivatali, mind állampolgári kapcsolataiban tartózkodni kell”

– a Népszava szerint ez olvasható a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum (BMSZC) pedagógusainak új, csak nemrég átadott munkaköri leírásában. A dokumentumot az egyik érintett küldte el a lapnak, aki úgy fogalmazott: a leírás szerinte a véleménynyilvánítás szabadságát is korlátozhatja.

A lapnak nyilatkozó oktatási szakjogász szerint “a Munka törvénykönyvének 7-8. paragrafusa világosan fogalmaz a munkáltató jó hírnevének, gazdasági érdekeinek veszélyeztetése kapcsán”. Szüdi János ugyanakkor azt is mondta, hogy a törvénykönyvben meghatározott korlátokat nem lehet túllépni.

A szakjogász kijelentette: az előírás célja a félelemkeltés, illetve az, hogy a pedagógusok fogják be a szájukat.

Tóth József, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet elnöke úgy látja, mivel az idézett szövegrész a „Korrupció megelőzését szolgáló kötelezettségek” címszó alatt szerepel, nem biztos, hogy jogtalan az elvárás. Azt ugyanakkor ő is elismerte, hogy az előírás félreértelmezhető, és nem szerencsés, hogy ebben a formában került be a munkaköri leírásba.

A HVG megkeresésére a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum azt közölte, hogy “a munkaköri leírás összhangban áll a pedagógusok tevékenységének kereteit kijelölő jogszabályokkal és hivatásetikai normákkal, így a Nemzeti Pedagógus Kar Etikai Kódexében a pedagógusokkal szemben megfogalmazott elvárásokkal, amelyek kimondják: „A pedagógusnak munkája térbeli és időbeli keretein túl is tudatában kell lennie annak, hogy minden megnyilvánulásával kollégái közösségét is minősíti, így számára hivatásának normái mindig és mindenütt irányadóak.”

“Ezek alapján elvárható, hogy a pedagógusnak az iskolán kívül és munkaidőn túl is „pedagógushoz méltó” magatartást kell tanúsítania, mivel követendő példát jelent a diákok számára, és megjelenésével nemcsak valamennyi kollégáját, hanem az iskolát is reprezentálja.

Vajon már kijelölték azokat, akik majd eldöntik, mi félrevezető vagy félreérthető, mi kelti a jól értesültség látszatát? Egyúttal továbbképzésre küldték a házmester lelkületű kollégákat, hogy könnyebben fel tudják fedezni, s jelenthessék a párt irányvonalától elhajlókat?

A múlt rendszerben sem volt ilyen! Az, hogy egy pedagógus ne mondhassa el a véleményét, olyan nem volt, és a hatalom nem mászott bele a szakmai munka függetlenségébe. Ennél nyomorultabb rendszert, mint most, nem hordott a hátán a föld.

Forrás: HVG / BalraMagyar

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: