Dr. Czeglédy Csaba - Fotó: Czeglédy Csaba közösségi oldala
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Még jogvita van azon, hogy elölről kell kezdeni az egészet, vagy lehet “folytatni”, ott ahol a mentelmi jog miatt megszakadt.„Egyéb ok” miatt elfogultságot jelentett be két olyan bíró, akiknek hamarosan el kellett volna kezdeni a Czeglédy Csaba és társai elleni büntetőügy tárgyalását – erősítette meg a Szegedi Törvényszék.
Ezzel a döntéssel a 3 fős bírói tanács 2/3-a kiesett, így „haladéktalanul intézkedtek egy új bírói tanács kijelölése” érdekében, amely meg is történt.

Azon túl, hogy az eredetileg tervezett szeptember 23-i kezdéshez képest tovább csúszik az ügy elbírálása, a másodikra összerakott bírói tanáccsal kapcsolatban is aggályok merülhetnek fel – írja a portál. Ugyanis ahogy azt a hvg.hu által még nyáron nyilvánosságra hozott belső bírósági dokumentumból kiderül: gyakorlatilag nincs olyan büntetőbíró az egész Szegedi Törvényszéken, akire rá lehetne bízni a Czeglédy és társai elleni pert. Ezt a dokumentumot a törvényszék elnöke, Tárkány-Szűcs Babett írta a bírósági hierarchiában felette található Szegedi Ítélőtábla vezetőjének.

Két alapvető okot fogalmazott meg: A törvény kimondja, hogy a vádemelést követően nem járhatnak el azok, akik az ügy korábbi szakaszában már részt vettek, döntést hoztak az ügyben, hiszen így nem kellően pártatlanok. Mivel a Czeglédy-ügy 2015 óta ezen a bíróságon zajlott, szinte minden bíró belefolyt már az ügybe, így összesen 16 bírót emiatt szerinte ki kellene zárni.

A 16 bíró közt szerepelt az a két bíró is, akik most állítólag maguktól, „egyéb ok” miatt visszaléptek. Csakhogy a törvényszék elnöke arra is hivatkozott: az így megmaradt, „kizárással nem érintett” négy bíró a hatályos ügyelosztási rend alapján „csak és kizárólag fellebbviteli ügyek intézésében vesz részt”, illetve egyikük meg a bv-eseteket viszi. A törvényszék által megnevezett, visszalépő bírók helyett kijelölt mindkét bíró ebben az utóbbi felsorolásban szerepel.

“Megdöbbentő fejlemény az engem és társaimat érintő ügyben: az a két bíró, akik ellen kizárást jelentettünk még év elején, maguk jelentették be most az elfogultságukat, és kiszálltak.
Így mindent elölről kell kezdeni.

Ők ketten ebben a koncepciós eljárásban már nem vesznek részt, azonban sajnálatos módon a Szegedi Törvényszék elnöke továbbra is kiszolgálja a hatalmat. Olyan két újabb bírát sikerült kijelölnie, akik a Szegedi Ítélőtáblának irt saját levele szerint szintén kizártak az eljárásból. A Szegedi Törvényszék továbbra is elvon bennünket a törvényes bíráinktól, ez pedig súlyosan törvénysértő.

Ez ellen a két bíró ellen is megtesszük a szükséges jogi lépéseket. Pontosan tudják egyébként, hogy nem követtünk el bűncselekményt, ezért jobb lenne nekik, ha eljárásjogi hiba miatt nyernénk, és nem amiatt, mert kiderül, hogy ez az elejétől fogva egy koncepciós eljárás, amihez végig asszisztáltak. Tudatosan hagyják, hogy elvérezzen az ügy, csak közben emberek élete megy tönkre.” – írja Czeglédy a közösségi oldalán.

Dr. Czeglédy Csaba – Fotó: Czeglédy Csaba közösségi oldala

A kulcs-kifejezés: Koncepciós eljárás. És ha valakinek eddig lettek volna kétségei az Orbán-rezsim jogtiprásáról, az nézze meg, mi történik  például Pikó Andrással. Szégyen. Ezek a jogalsók, – mert nem bírák, ügyvédek, …stb.- hanem csak jogot végzett sz@rcsimbókok, a hatalom seggében lévő bábok, nem gondolnak arra, a politikai pályafutásuknál sokkal hosszabb a szakmai pályafutásuk,

Apropó, az lemondott már, aki az összeférhetetlen bírókra osztotta ki az ügyet?

Én személy szerint kétlem, hogy hagyni fogják elvérezni az ügyet. Különösen akkor nem, ha Czeglédy ezt a véleményét hangsúlyozza is. Az nagyon rossz üzenet lenne a Fidesz részéről a választói felé. Annál már az is jobb, ha felmentik. Akkor lehet azt mondani: van független bíróság…

Forrás: HVG / BalraMagyar

 

 

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: