2017. március 4. Demokratikus Koalíció tisztújító ülése, Gyurcsány Ferenc pártelnök. Fotó: Tóth Gergő
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Tegnap este kihallgatták Udvarhelyi Tesszát, Pikó András VIII. kerületi ellenzéki polgármesterjelölt kampányfőnökét, valamint házkutatást tartott a rendőrség az ellenzék VIII. kerületi kampányközpontjában.

Mindennek az oka, egy a Magyar Nemzetben megjelent fénykép, amelyet egyébként Pikó és csapata ösztött meg a legnagyobb közösségi portálon. Pikóék szerint a fénykpen semmi más nem történik, mint az aktivistáknak kiadott ajánlásgyüjtő ívek megszámolása és ellenőrzése, a kormánysajtó szerint azonban a csapat éppen választási csalást követ el, mert szerintü az azon lévő adatokat másolták éppen le.

Ezen cikk kapcsán tegnap a rendőrség megszállta az ellenzéki kampányközpontot és kihallgatták Udvarhelyi Tesszát. A DK politikusa Arató Gergely azonban mindezt nem hagyta annyiban, felkérdezte Pintér Sándor belügyminisztert:

Tisztelt Belügyminiszter Úr!

A rendőrség 2019. szeptember 11-én este házkutatást tartott Pikó András ellenzéki polgármesterjelölt kampányközpontjában, tanukat hallgatott ki, és vélhetően a kampányhoz használható adathordozókat, számítástechnikai eszközöket foglalt le.

A rendőrség közlése szerint „A BRFK 2019. szeptember 10-én választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény, valamint személyes adattal visszaélés gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen”.

Minden valószínűség szerint arról az ügyről van szó, amelyben egy hamis Facebook profillal beépült spicli által ellopott, amúgy semmilyen bűncselekményt sem bizonyító kép alapján a kormánypárti „sajtó” támadást indított a VIII. kerületi ellenzéki kampány ellen.

A rendőrség mostani aktivitása azért különösen meglepő, mert korábban ez a szervezet nem bizonyult túl hatékonynak a választási visszaélések kivizsgálásában. Ennek legpenetránsabb példája a Terézvárosban a 2018-as országgyűlési választáson történt eset, amikor 341 ajánló adati azonosak voltak a Fidesz és a Lendülettel nevű kamupárt jelöltje esetében, de az aláírások különböztek.

A rendőrség az ügyben egy évig nyomozgatott, majd megállapította, „A nyomozás során személyi és tárgyi bizonyítékokat felkutatni, melyek alapján a tényleges elkövető kiléte megállapítást nyerne, nem volt lehetséges.”

Itt nem érkezett hír arról, hogy a rendőrség sürgős házkutatást végzett volna az az érintett pártok vagy jelöltek irodáiban. Mint ahogy a mostani önkormányzati kampányban sem került sor hasonló drasztikus intézkedésre a választás rendjével kapcsolatos, más településeken tett feljelentések ügyében.

Ez a kiáltó különbség azt a világos látszatot kelti, hogy a kormánypártok a putyini Oroszország mintájára a rendőrséget az önkormányzati választás ellenzéki indulóinak támadására, zaklatására és megfélemlítésére használják fel. Ezért a felelősséget a rendőrséget felügyelő politikai vezetők viselik.

Ennek alapján kérdezem Belügyminiszter Urat:

Vállalja-e a politikai és jogi felelősséget azért, hogy a rendőrség Magyarországon is a kormánypárti választási kampány része lett, amelyik zaklatja, akadályozza és megfélemlíti az ellenzéki jelölteket? – írja levelében Arató.

Kérjük oszd meg ezt a cikket, mert a kormánysajtó erről biztosan nem fog beszámolni

Ne csak a propaganda terjedjen, hanem az igazság is!


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: