Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Így tűnt el 104 millió forint közpénz az egri Fidesz kedvenc alapítványától…
Furán mennek a dolgok Egerben, már el is könyvelték veszteségként, és nagyjából ennyivel el is van intézve.
Egyre csak bővül és bővül az egri fideszesek által vezetett, állami, európai uniós és önkormányzati pénzeket kezelő – vagyis közpénzekkel gazdálkodó – Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány (HMTVA) körüli botrány dossziéja. Ahogy azt már több tényfeltáró cikkben is bemutattuk: az egri központú szervezet kasszájából eltűnt 1,1 milliárd forint. A tavaly lelépett elnök, Farkas Zoltán Tibor vezetése idején a legkülönbözőbb módszerek segítségével kélt lába a gigantikus összegnek.

Farkas Zoltán Tibor köztudottan Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő bizalmi embere, de az üzletember jó kapcsolatokat ápol Habis László polgármesterrel és a város fideszeseivel is. A Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány is a fideszesek gyűjtőhelye: volt és jelenlegi önkormányzati képviselők, képviselőfeleségek, kormánypárti beágyazottsággal rendelkezők dolgoznak a szervezet alkalmazásában vagy megbízásából.

A baj már akkora, hogy a szintén remek kormánypárti kapcsolatokkal rendelkező új elnök feljelentést tett a rendőrségen az 1,1 milliárd forintos hiány miatt. Információink szerint a rendőrségi nyomozás sikkasztás miatt jelenleg is folyik. És hát lehet is mi után nyomozni, csak mi feltártunk egy sor olyan részletet, amely minimum gyanús: ezek között vannak olyan hitelek, amelyeket olyan cégeknek adtak, ahol minden bizonnyal már az elején tudták, hogy eszük ágában sincs visszafizetni a „vállalkozásélénkítő” kölcsönt, de az offshore-cégbe „fektetett” százmilliók sem vándoroltak vissza. Legutóbbi, néhány napja közölt írásunkban pedig bemutattuk, hogy a portálunk által megszerzett dokumentumok szerint úgy is tűntek el pénzek az alapítvány háza tájáról, hogy a HMTVA értékesítette az egyik korábbi cégét, de a vételár nem érkezett be a számlára, mint ahogy akkor sem, amikor értékpapírokat adtak el egy Creditime Pénzügyi Szolgáltató Zrt. nevű vállalkozásnak úgy, hogy ezért a szerződésben megjelölt összeg szintén nem került rá az alapítvány számlájára.
Most pedig újabb dokumentumrészletek segítségével sikerült rekonstruálnunk egy szintén – nevezzük udvariasan csak így – gyanús ügyletet, amely végén 104 millió forintot bukott a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány. Pontosabban: 104 millió forint közpénzt herdáltak el, és még az is lehet, hogy szándékosan.

A HMTVA 2019-ben keltezett könyvvizsgálói jelentésében szerepel, hogy az alapítvány korábban befektetett egy ún. Vértes Járműgyár Kft.-be, méghozzá értékpapírok formájában. Ez 104 millió adóforintjába került a szervezetnek, de ennek a pénznek csak bottal ütheti a nyomát a HMTVA, el is számolták az összes pénzt „értékvesztésnek”. Ahhoz, hogy ez az ügylet miért tűnik hajmeresztőnek, érdemes egy kicsit felidézni, mi is a feladata és célja ennek az egri központú szervezetnek.

Az alapítvány köztulajdonban van, hiszen a HMTVA-t a magyar állami tulajdonban lévő Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, Heves Megye Önkormányzata, Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata és Hatvan Megyei Jogú Város Önkormányzata alapította. Hivatalos célja: „a térség vállalkozásainak segítése, vállalkozásfejlesztési programjának kidolgozása és végrehajtása a terület fejlesztése érdekében”.

Hogy a „térség vállalkozásainak segítésébe” miként fér bele az, hogy egy kezdetben tatabányai majd budapesti székhelyű cégbe fektet be 104 millió forintnyi közpénzt az alapítvány, nehezen magyarázható, de nem ez az egyetlen probléma. A Vértes Járműgyár ugyanis évek óta tulajdonképpen egy fantomvállalkozás, a cégnyilvántartás szerint 2014-ben mindössze 1 (!) forintos bevétellel rendelkezett, azóta azonban nincs adat arról, hogy működik-e a cég. Mivel felszámolás alatt áll a vállalkozás, szépen el fognak tűnni a süllyesztőben a 104 millió forinttal együtt.

Forrás: Egri Ügyek

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: