Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A visegrádi országok közös fellépése teljes mértékben szolgálja a magyar nemzeti érdeket, és ezért ennek a közös fellépésnek a fenntartása is nemzeti érdek – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a lengyel külügyminisztérium misszióvezetői értekezletén Varsóban.
A tárcavezető Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter meghívására tartott előadást a lengyel nagyköveteknek. A visegrádi együttműködés (Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország együttműködése) az elmúlt években bebizonyította, hogy a legerősebb és leghatékonyabb szövetség az Európai Unión belül. Számos szétverési kísérlet történt a nemzetközi média és politikai elit részéről, de ezek mind sikertelenek maradtak, viszont a visegrádi csoport sikeres tudott maradni – hangoztatta a miniszter.

“Az elmúlt években talán kevesen gondolták volna, hogy sikerrel tudunk szembeszállni a kötelező letelepítési kvóták bevezetésével szemben. Sokan, azt gondolom, hogy kevés esélyt adtak annak, hogy meg tudjuk akadályozni Frans Timmermans kinevezését az Európai Bizottság élére” – magyarázta Szijjártó Péter, majd így folytatta: “van egy teljesen hamis és hazug beállítása a visegrádi csoportnak az Európai Unión belül, egyfajta fekete bárány pozícióba próbálnak lökni minket, és valamifajta, az európai egységgel szemben fellépőkként állítanak be minket, holott az igazság az, hogy mi erős Európát szeretnénk, de mi azt gondoljuk, hogy Európa erősségéhez szükségesek az erős tagállamok”.

Mi abban hiszünk, hogy ha Európa nemzeti erősek maradnak, ha Európa nemzetei ragaszkodnak a nemzeti identitásukhoz, a kulturális, vallási és történelmi örökségükhöz. Akkor tudunk együtt közösen újra erős Európai Uniót felépíteni – mondta a miniszter, aki szerint ez kétségtelenül szembemegy a nyugati fősodorvonalbeli állásponttal, de ettől ez még európai álláspont, még ha most kisebbségben is van.

Szijjártó Péter aláhúzta: megállapodtak abban, hogy továbbra is síkra szállnak az erős nemzetek által alkotott erős Európai Unió mellett, és kitartanak a migráció elleni küzdelem tekintetében. “Hangosan, hangsúlyosan és határozottan lépünk fel a migránsok bármilyen típusú elosztását kötelezővé tevő kísérletekkel szemben” – szögezte le a miniszter.

Szijjártó Péter közölte: egyetértés van abban is, hogy Közép-Európa versenyképessége a felelős gazdaságpolitikákra vezethető vissza, ezért semmi szín alatt nem támogatjuk azokat a nyugat-európai javaslatokat, amelyek adóemeléshez vezetnének Magyarországon vagy Közép-Európában, és azokat a nyugati javaslatokat sem támogatjuk, amelyek az államadósságok közösségiesítését jelentenék.

“Egyértelműen az Európai Unió növekedési motorjává váltunk. Ez a közép-európai emberek sikere, és soha nem fogadjuk el, hogy ezt elvitassák tőlünk” – jelentette ki a tárcavezető, hozzátéve: Lengyelország és Magyarország együttműködésének további erősítésében egyeztek meg a lengyel külügyminiszterrel, és ez szolgálja mind a lengyel, mind a magyar nemzeti érdekeket.

Forrás: MTI / BalraMagyar

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: