Novák Katalin és Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz XXVII., tisztújító kongresszusán 2017. november - Fotó: MNO
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Döbbenetes tényre hívja fel a figyelmet a Heti Világgazdaság.

Ez a fajta blöff még egy pókerasztalnál is aljas lenne, nem hogy magyar családok esetében. Persze a tény világos, eszük ágában sincs valóban segíteni, de jól jönnének a voksok az EP választásokra, no meg meg kéne tartani azt a főpolgármesteri széket is, melyet a dolgok jelen állása szerint pici erőfeszítéssel ugyan de simán elhozhat az ellenzék.

Megvan az, hogy Orbán mindent megígért évértékelő beszédében a családoknak? A mesebeli ígéretekről azonban sorra derülnek ki, hogy akkora ótvar nagy kamuk, melyek még veszélyesek is lehetnek.

Megvan az ígéret, hogy a kormány kedvezményes hitelt ad a gyermekeseknek? A harmadik gyerek után pedig elengedik a mintegy  10 millió forintos hitel addigi fennálló tartozását? Szépen hangzik, de van benne egy kis csavar:

Sokaknak csalódást okozó információ derült ki a vasárnapi évértékelőn belengetett, szabad felhasználású és kamatmentes hitel kapcsán. Orbán Viktor beszédében 10 millió forintos hitelt ígért azoknak a 40 év alatti nőknek, akik első házasságukat kötik úgy, hogy a törlesztést az első két gyerek születése után 3-3 évre felfüggesztenék, a második gyereknél a tartozás 30 százalékát elengedik. Ha megszületik a harmadik gyerek, a tartozás 100 százalékát elengedik.

Novák Katalin államtitkárnak az InfoRádió Aréna című műsorában elhangzott félreérthető mondatait az Emberi Erőforrások Minisztériuma pontosította a Portfolio kérdésére. Mint mondták, „nem felel meg a valóságnak, hogy akinek már van két gyermeke, az 2019. július 1-je után születendő harmadik gyermekének köszönhetően a teljes, akár 10 milliós kamatmentes hitel elengedésére jogosult lenne, a három gyermek számolását ugyanis 2019. július 1-je után kell indítani.”

Ez pedig azt jelenti, hogy nem három gyerek, hanem MÉG HÁROM gyerek után engedik el az adósságot, ami baromira nem ugyanaz, mint amiről eddig beszéltek.

Ráadásul az is kiderült, hogy ha nem születik meg öt éven belül az ígért gyerek akkor piaci kamatozásúvá válik a hitel, és vissza kell fizetni az első öt év kamattámogatását is. Ez több millió forintra rúghat, a piaci kamatozás mértéke pedig nem ismert, hiszen a hitel típusáról sincs információ. További kikötés, hogy a kamatmentes hitelt azok vehetik fel, akik három éves munkaviszonnyal rendelkeznek.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: