Korózs Lajos MSZP Fotó: Youtube
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Vegyük sorba a rezsiutalvány anomáliáit!
Bevezetés: Ezen orbáni intézkedés világosan mutatja, hogy a miniszterelnök mit gondol Rólad az önkormányzati választások előtt másfél hónappal.
Először is azt: Mindegy neked, nyugdíjas, hogy mennyit vettem ki a tárcádból egész évben (kb. tízszer annyit), ha most lökök neked valamit (tizedét, mint amit kivettem) a szavazatodért cserébe. Másodszor: Ne firtasd azt se, hogy miért 3×3 ezer forint, és miért kap mindenki, rászorultságtól függetlenül, amikor a csókosaimnak milliós nyugdíjat adok havonta, hiszen te is kapsz most egy kicsit!
Most nézzük a tényeket:

1. Azt már mindenki tudja, hogy az inflációkövető nyugdíjemelés mértéke messze elmarad a nyugdíjas-társadalom által fogyasztott termékek és szolgáltatások árának növekedésétől, különösen az élelmiszerek és a gyógyszerek estében!

2. Rengetegen nem fogják megkapni az utalványt, mert jogellenesen azt csak egyszer kísérlik meg kézbesíteni (csak megjegyzem, hogy a Kincstár minden irata tértivevényes kell, hogy legyen a postatörvény szerint (4. § 3. bekezdés).

3. A kézbesítés eredménytelensége esetén az ismételt kiküldés iránti kérelmet a Magyar Államkincstárnál a honlapon közzétett címen kell előterjeszteni. A kérelem benyújtásának jogvesztő határideje 2019. november 30.

4. Engem a kormányrendelet 6.§(2) bekezdése is zavar, mert e szerint egyszerre is beváltható a 9000 Ft összértékű utalvány, ha pedig a férj és feleség is nyugdíjas, akkor a 18 ezer forint érvényes!

5. Azok, akik folyószámláról egyenlítik ki a közüzemi számlát, órákig fognak sorban állni a közmű-szolgáltatónál, hogy beválthassák az utalványt!

6. Aki nem vezetékes gázzal, hanem szénnel vagy fával, esetleg rongyokkal fűt, az semmit nem tud kezdeni az utalvánnyal!

7. Pontosan így jár, aki olyan helyen kényszerül élni, ahol nincs vezetékes villanyáram bekötve!

8. Nem jár jobban az sem, akinek a nevén nincs közüzemi számla, de fogyasztó.

9. Senki nem tudja, hogy mit tehet az ember fia, ha a számla a házastársa, élettársa, vagy a gyermeke nevére van kiállítva, illetve, ha egy háztartásban több nyugdíjas is él (szándékosan írok háztartást és nem családot)! Bár az utalvány sorszámozott, egyedi vízjelet tartalmaz, elég rugalmasan használható!

10. Mivel csak az a nyugdíjas veheti igénybe a rezsiutalványt, akinek a nevére a közüzemi számlát kiállították, így újabb bonyodalom keletkezik, mert Fónagy János megmondta: mivel nem névre szóló az utalvány, simán átruházható. Na de kinek? Az uzsorásnak, családtagnak, kocsmárosnak…

11. Mit tegyen a kisnyugdíjas, ha albérletben él, de a tulajdonos nevén lévő közüzemi számlát ő fizeti, mert ő a fogyasztó?

12. Érvényesíthető-e az utalvány abban az estben, ha az illető bentlakásos idősotthonban vagy átmeneti elhelyezést nyújtó otthonban él?

Plusz két javaslat, hogy mit kéne tenni ezen a területen:

13. Nem szavazatvásárlási szándékkal osztogatott alamizsnára volna szűkség, hanem tisztességes és igazságos nyugdíjemelésre. Olyan vegyes indexálású nyugdíjemelés kellene, amelyre már többször javaslatot tett az MSZP, de azt a fideszesek sorozatban leszavazták.

14. Mi, szocialisták ezt a vegyes indexálású emelést javasoltuk, hiszen ez be is épül a nyugdíjba, nem úgy, mint az utalványok. Ez utóbbinak azért van jelentősége, mert erre jön a következő évi nyugdíjemelés!

Korózs Lajos

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: