Orbán Viktor - Fotó: hirado.hu
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A Kormány honlapján, a Honvédelmi Minisztérium rovatban egy 2012-es irat érhető el, ami a Magyarország Nemzeti Katonai Stratégiája címet viseli. A dátum azért is érdekes, mert ezt követően két évvel, 2014-ben szállta meg Oroszország a Krím-félszigetet, és el nem ismerten, akkor kebelezte be a két kelet-ukrajnai régiót, Luhanszkot és Donyecket. Ez a katonai konfliktus ráadásul kisebb-nagyobb intenzitással, de az elmúlt 5 évben is velünk maradt. A NATO a 2014-es események óta doktrínát váltott, és az elmúlt évtizedek elnéző politikája után újra jelentős erőfeszítéseket kér tagállamaitól, hogy növeljék védelmi kiadásaikat, és ne csak papíron létező képességeket vonultassanak fel, hanem fejlesszék valódi, harcképes haditechnikai eszközeiket, katonai egységeiket.

A Magyar Honvédség fegyverzetkorszerűsítési programja a Zrínyi 2026 nevet viseli. A következő 7 évben jelentős korszerűsítések és fegyverbeszerzések jöhetnek még, a honvédelmi kiadások összege pedig pár éven belül érheti el a NATO által megkövetelt, a GDP 2 százalékának megfelelő arányt.

Több, a Magyar Honvédség működésére rálátó emberrel beszéltünk a honi hadiipar fejlesztéséről, a fegyverzet megújításáról. Az elmúlt és előttünk álló évek egyik legnagyobb állami kiadással járó programjáról a névtelenséget kérő szakértőink úgy vélekedtek, hogy a német harckocsik és önjáró lövegek beszerzése, valamint az Airbus többcélú helikopterek megvásárlása is jó és szükséges döntések voltak. Jónak tűnik a páncéltörő fegyverek beszerzéséről szóló döntés, és szeptember elején elindulhat a kézifegyverek gyártása idehaza is.
Meg nem erősített információink szerint szeptember 9-én avatják majd fel azt a fegyvergyárat Kiskunfélegyházán, ahol cseh licenc alapján, év végéig elindulhat a kézifegyverek önálló gyártása idehaza.
A gyárban CZ P-07 és P-09 pisztolyokat, CZ BREN 2 gépkarabélyokat és CZ SCORPION EVO 3 géppisztolyokat gyártanak majd.

10 év alatt 200 ezer fegyver előállítását tervezik, bár szakértők szerint ezt a mennyiséget hamarabb is le lehet majd gyártani. A projekt költsége 24,5 milliárd forintra tehető. Építkezésre 6,2 milliárd forint, a cseh Ceska Zbrojovka cégnek licenszre 4,6 milliárd forint, az eszközök beszerzésére pedig 11 milliárd forint mehet el.

Névtelenséget kérő egyik forrásunk megemlítette, hogy befejeződött az AK-63F gépkarabélyok felújítása. Az elmúlt 6 évben a HM Arzenál nyírteleki gyárában körülbelül 10 ezer régebbi Kalasnyikovot újítottak fel. A modernizálás során a fegyver tömege elhanyagolható mértékben nőtt, viszont a harcászati alkalmazhatósága jelentősen javult az eredetihez képest. A felújított fegyvereken van optikai irányzék, gránátvető, de lehet rá tenni éjjellátó készüléket is. A fegyver továbbra is működik extrém hőmérsékleti körülmények, -40°C és +50°C között. A modernizált fegyver új elnevezése AK-63MA. Darabonként 1 millió forint körül lehetett a felújítás, összességében 10 milliárd forintot költhettek rá. – írja az mfor.hu.

A felújított, AK-63MA gépkarabély – Fotó forrása: mfor.hu

 

A már meglévő nem is kis számú repülőgép flotta mellé (részletesebben az mfor.hu oldalon) az már korábban eldőlt, hogy 20 darab H–145M könnyű helikoptert és 16 darab H–225M közepes, többcélú helikopter érkezik majd, amelyeket az Airbus gyárt le. A 2023-ra megérkező gépek igazi légi öszvérei lehetnek a Magyar Légierőnek.

A szárazföldi erők is hatalmas erősítést kapnak… A továbbiakban 44 darab Leopard 2A7+ típusú harckocsi érkezik majd, ami egy többszintes technikai ugrást jelent a jelenleg hadrendben lévő, de a ’70-es, ’80-as évek technikai színvonalát képviselő orosz T-72-es harckocsikhoz képest. Majd 2023-tól érkezhetnek meg az első új, német tankok, de addig is 12 használt Leopard A4-gyet lízingelnek, hogy elkezdjék a katonák kiképzését. Ezek már jövőre begurulnakTatára. Egy tank információnk szerint 2,5 milliárdba kerül, vagyis csak ezeknek az eszközöknek a beszerzése 110 milliárd forint lehet. Csúcstechnológia, amelynek korábbi változatait Afganisztánban és Irakban is bevetették már a NATO-haderők. Érdekes lesz már az is, hogy az egyenként 70 tonnás szörnyeket, hogy bírják majd el a magyar utak.

Nagy harcképességbeli ugrás a Magyar Honvédség életében annak a 24 darab PzH 2000 önjáró lövegnek a beszerzése is, amelyek szintén a német Krauss-Maffei Wegmanntól érkeznek majd, amely a Leopardokat is gyártja. Az önjáró lövegek alapból 30 kilométeres lőtávolságot tudnak, de rakéta-póthajtású lövedékeket használnak, akár 56 kilométerre is célba találnak. Nagy tűzgyorsaságú, Afganisztánban, élesben is kipróbált fegyverekről van szó.

Egyik forrásunk szerint előkészítés alatt van a még korábban, Oroszországtól beszerzett BTR-80 és BTR-80A páncélozott szállítóharcjárművek lecserélésére is. Itt elsősorban német típusok lehetnek a befutók.

A Zrínyi 2026 technológiailag az egyik legfejlettebb haderővé teszi majd a Magyar Honvédséget a régióban,

Mivel a Magyar Honvédség állományát a jelenlegi 26 ezerről 37 ezerre szeretnék növelni, ráadásul nem ártana ehhez magasabb fizetéseket párosítani, ezért a jövőbeni haderő fenntartása mindenképpen többe kerül majd a magyar költségvetésnek. Az eszközök üzemeltetésére is többet kell majd költeni, olyan egyszerű oknál fogva, hogy több lesz belőlük. Harckocsiból is 14-gyel többet üzemeltet majd a Honvédség, önjáró lövege pedig nem is volt. Ezek karbantartása, hadgyakorlatokon való részvétele, meg persze lőszerutánpótlása biztos, hogy emeli majd a költségeket. Jó hír viszont a hazai kézifegyvergyártás, mert ez a legköltséghatékonyabb megoldás.

A már elfogadott jövő évi költségvetésben 616 milliárd forint összkiadással számol a honvédelmi büdzsé, amiből a keletkező bevételek miatt is, 576 milliárdot kell állnia a magyar államháztartásnak. Egyelőre az látszik, hogy csak a jövő évi beruházásokra és felújításokra 179 milliárd forint körüli összeget különített el a kormány. Csakhogy az új eszközbeszerzések ezen felüli költések. Minden beszerzést az Országgyűlés Honvédelmi Bizottsága hagy jóvá, de a Parlament nem dönt róla.

2019 végére a magyar GDP 41 883 milliárd Ft körül alakulhat. További 4 százalék körüli 2020-as gazdasági növekedéssel számolva, a hivatalos honvédelmi költségvetés a GDP 1,4 százalékát teheti ki. A cél az, hogy a NATO elvárásoknak megfelelően, ez 2024-re emelkedjen a GDP 2 százalékára. Viszont, ha a honvédelmi költségvetésen felüli eszközbeszerzésekkel számolunk, előfordulhat a következő években, hogy a GDP 4 százalékának megfelelő összeg jut majd a honvédelemre.

Külső ellenség hiányában, a NATO védőernyője alatt, nem biztos, hogy a hadászati fejlesztések a külső védelemhez szükségesek. Talán inkább egy belső diktatúra mindenáron való fenntartásához? Jobb lesz, ha magas várfalat húznak Felcsút köré, és katonailag megerősítik. Lehet, hogy egyszer még az lesz az utolsó védhető bástyájuk…

 

Forrás: mfor.hu / BalraMagyar

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: