Fotó: AFP/ Dursun Aydemir
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Tettek eddig sem voltak, de legalább szóban érték kritikák Orbánt a demokrácia, tudomány és a sajtószabadság ellen tett lépéseiért.

Most már ez sincs. Mintha tojáshéjon lépegetett volna Angela Merkel Orbán Viktor mellett közös sajtótájékoztatójukon. A német kancellár nem fogalmazott meg a kormánnyal szemben kritikát, helyette a két ország politikájának közös pontjait és a gazdasági együttműködés fontosságát hangsúlyozta.
Merkel konfliktuskerülő, már-már túl diplomatikus mondatai komoly érdekeket rejtenek a felszín alatt. A Hírklikk ezekről a pontokról kérdezte az MSZP országgyűlési képviselőjét, Kunhalmi Ágnest.

„Az a fajta köszönet, melyet ma Angela Merkel kifejezett, nem Orbán Viktornak szólt, hanem a magyar nép egészének, jobb és baloldalinak egyaránt. Köszönetet mondott az akkori határőrök bátorságáért – itt említeném meg azt a döntést is, amit az akkori Németh Miklós által vezetett kormány -, melynek Horn Gyula volt a külügyminisztere – hozott meg még 1989 augusztus elején, amely alapján megnyithatják a határokat mindenféle ellenzéki nyomás nélkül. Ebben a történelmi pillanatban az ország egésze, valamint a politikusok, az akkori magyar kormány is a szabadság irányába vágyott. A politikai vezetés ekkor már évek óta nyitott a nyugat felé.”

Kunhalmi, Angela Merkel szavait hallgatva számos kritikát is megfogalmazott, hiszen ezek nem kerültek előtérbe a találkozó során. Ilyen pedálul a két ország politikai kapcsolata, vagy a magyar kormány autoriter vezetése.

„Merkel azt mondta, hogy a magyar kormány jól használja fel az EU-s forrásokat, csak hogy azt kell mondjam, a magyar emberek többsége erősen vitatkozna ezzel a Merkel-i kijelentéssel, ugyanis ebből nem sokat érez a magyar lakosság. Angela Merkelt is csak a német gazdaság, a német tőke stabilitása és térnyerése érdekli, ezért is támogatja Orbánt annak ellenére, hogy Orbán az Európai Uniót és magát Angela Merkelt is támadta korábban. Most már érthető, hogy Európa közepén, Európai Uniós pénzekből, hogyan épülhetett ki egy autoriter állam. A retorikai megdorgáláson kívül érdemi cselekvések és tettek nem történtek a Fidesz kormányzásával és intézkedéseivel kapcsolatban.”

Orbán Viktor úgy nyilatkozott, nem lát ellentéteket a német és a magyar politika között, pedig Angela Merkel pártja a CDU több tagja is nagy arányban megszavazta az Európai Parlamentben a Magyar kormány elleni Sargentini – jelentést, valamint a Fidesz Néppárti tagságának a felfüggesztését is. Ennek ellenére a mai Merkel-i találkozó Kunhalmi Ágnes szerint azt bizonyította, hogy érdemi lépések a kormánnyal szemben továbbra sem várhatók, hiszen minden korábbi kritika ellenére valódi lépések eddig sem történtek ezekben az ügyekben.

„Orbán Viktor és Angela Merkel már megegyezett, szerintem nem most, hanem évekkel ezelőtt, hiszen Orbán a német tőkét maradéktalanul kiszolgálja.” – nyilatkozta Kunhalmi. Németország Magyarország legnagyobb befektetőjének számít évek óta, elsősorban az autóiparban létrejött befektetéseknek okán.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: