Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az elmúlt napokban sok cikk találgatta, miért indulok el polgármesterjelöltként az önkormányzati választáson… Az elmúlt napokban sok cikk találgatta, miért indulok el polgármesterjelöltként az önkormányzati választáson. Többen érdeklődtek személyesen vagy üzenetben. Úgy érzem, mindazok, akik megtiszteltek bizalmukkal, megérdemlik, hogy választ kapjanak kérdéseikre. Mindenekelőtt köszönöm a számtalan üzenetet, jó szót és támogatást. Sokan segítséget ajánlottak, aminek nagyon örülök, és számítok is rájuk.

Számomra mindig a VII. kerület volt az első, és ez nem szlogen. Mindig is szoros volt a kapcsolatom lakosaival — meghallgattam problémáikat, osztoztam örömeikben. Ígérem, ez így lesz a jövőben is. Családom négy generáció óta kötődik Erzsébetvároshoz. A dédnagyapám építette lakóház még ma is áll a Csengery utcában. Itt élt nagyapám, ebben a kerületben született és élt apám. Itt születtem én is, és természetesen hosszú évtizedek óta itt is lakom. Vallom, hogy egy kerület jó irányításához az is kell, hogy vezetője együtt éljen a jobbá tenni kívánt környezettel.

Nagyon nehéz döntés volt kilépnem az MSZP-ből, hiszen közel 30 évet töltöttem el ebben a közösségben. Az ő színeikben lettem alpolgármester, majd két ciklusban polgármester. Sokat köszönhetek és a mai napig hálás vagyok nekik.

A tényekről röviden:

2018 februárjában (az országgyűlési választás előtt) a kerületi MSZP és a Demokratikus Koalíció helyi szervezete írásban megállapodott a két párt legfelsőbb szintű vezetőinek egyetértésével. A helyi MSZP támogatásával országgyűlési képviselőnek dr. Oláh Lajost jelöltük. A közös jelölt kampányát a szocialisták anyagilag és sok élőmunkával is támo- gatták.

Megállapodtak arról is, hogy a 2019. évi önkormányzati választásra a polgármestert az MSZP jelöli a DK egyetértési jogával. Tudtommal a két párt Budapest egyetlen más kerületében sem kötött ilyen írásos megállapodást.

2018 decemberében az MSZP helyi szervezete megválasztott polgármesterjelöltnek, és ezzel a döntéssel az MSZP Budapesti Párttanácsa egyetértett. Ezután pártom vezetői megkértek, igazoljam, hogy van lakossági támogatásom, tehát gyűjtsek aláírásokat azért, hogy előválasztást tarthassunk a VII. kerületben. Ezért kezdtem idén januárban jelöléseket gyűjteni a kerület választóitól. Az akció várakozáson felül sikerült, és május elején, az ötezredik aláírás után hagytam abba.

Márciusban felhívott az egyik ellenzéki párt vezetője azzal, hogy az ő pártja akar polgár- mesterjelöltet állítani a VII. kerületben, és más megoldást elfogadni nem tud. Számára ez a legfontosabb kérdés, és ha nem vagyok hajlandó az akaratának behódolni, akkor személyesen vele fogok szembe kerülni. „Háború lesz” — mondta. Hiába idéztem fel írásos megállapodásunkat arról, hogy ebben a kerületben az MSZP jelöl, azt válaszolta, ez őt nem érdekli.

Tehát nem azt nem fogadtam el, hogy ne én legyek a közös polgármesterjelölt, hanem azt nem tudtam elfogadni, hogy két párt írásos megállapodását egyikük ok nélkül fel- rúgja, majd fenyegetőzik is. Vállaltam volna, hogy ne én legyek az MSZP jelöltje, csupán ahhoz ragaszkodtam, hogy tartsuk be, amit aláírtunk. Azaz, az MSZP jelöljön polgármestert — olyat, akit minden ellenzéki párt el tud fogadni. Szerintem ez így korrekt.

Az ellenzéki pártok február óta tárgyaltak közös indulásról. Az EP-választás után a folyamat felgyorsult; ekkor már csupán annyit szerettem volna, hogy egyéni képviselő- jelöltként elindulhassak ott, ahol kétszer annyian támogattak aláírásukkal, mint ahányan összesen az ellenzéki pártokra szavaztak. Június elején először csak enyhén utalt az egyik ellenzéki párt, majd az egyik tárgyalási fordulóban bejelentette, hogy képviselőjelölt sem lehetek. Ekkor kiszálltam a tárgyalásból, amit az elnökség más tagjai fejeztek be. A folyamat ezen részében már nem vettem részt; de ha elakadtak, s a tanácsomat kérték ahhoz, „hogyan lehet áthúzni a döglött lovat a túloldalra”, akkor természetesen segítettem.

Amikor a megállapodást végül elfogadta az MSZP helyi szervezete, én már nem voltam pártom tagja, az egyezségben nem vettem részt.

Ha egy közösség nem tart igényt a munkámra, és ezt közli velem, akkor nyilván nekem is lépnem kell. A saját utamat járom, mert a választók a valódi közvélemény kutatásnak tekinthető aláírásgyűjtésen igényt tartottak arra, hogy újra dolgozzak a helyi közéletben.

Senki nem mondhatja, hogy tisztességtelenül jártam volna el, hiszen minden tárgyaló fél tudta, mi fog következni. Nem nekem voltak egyéni politikai érdekeim, hanem azoknak, akik így felülírták a választók akaratát. A felelősség azoké, akik ezt a helyzetet előidézték.

Egyenként és összességében is az engem támogatók érdekeit kívánom képviselni. Biztos vagyok abban, hogy a Fidesz polgármesterjelöltjét csak olyan ellenzéki győzheti le, akire Fidesz-szavazók is átszavaznak. A jelenlegi összefogás jelöltje nem ilyen.

Nem hiszem, hogy van még valaki Magyarországon, akit annyira meghurcolt és jelenleg is támad a Fidesz ügyészsége, mint engem. Szánalmasak azok a kijelentések, hogy a Fidesz jelöltje lennék. Aki ilyet mond, csak azt illusztrálja, hogy a lejárató kampány hatásos: ha bármilyen hazugságot sokáig sulykolnak, azt hajlamosak vagyunk elhinni.

Ha az Európai Központi Bank leendő elnökét egy bíróság három éve bűnösnek találta, és ez nem akadály most a poszt betöltésében, akkor az én korábbi elmarasztalásom is elég gyenge érv. Elmarasztaltak, mert valaki egy szobával nagyobb lakást kapott — úgy, hogy nem én döntöttem, de polgármesterként én írtam alá a hivatalos papírt.

Hangsúlyozom: soha nem vádoltak korrupciós bűncselekménnyel, pedig az ügyészség hegyeket mozgatott meg, hogy találjanak valami ilyesmit. Soha nem okoztam a kerületnek kárt, és erről jogerős felmentő ítéletem van. A mostani, kínkeservesen (már több mint három éve) zajló perújítással is a felmentő ítéletemet szeretnék megváltoztatni. Erről az ügyről mondta ki jogerősen idén júliusban a Strasbourgi Bíróság, hogy ez az eljárás tisztességtelen volt és nemzetközi egyezményekbe ütközött.

Még egyszer köszönöm a támogatást, és a következő hetekben nyilvánosságra hozom a polgármesterjelölti programomat.

Hunvald György


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: