Megosztom másokkal is:
  • 157

A megyei jogú városok 90 százalékában, a nagyobb városok többségében, a kerületekben és Budapesten már a létrejöttek a megállapodások – mondta Tóth Bertalan, az MSZP elnöke.
A legfrissebb kutatás szerint négy egyenlő erő osztozik az ellenzéki térfélen, miután a Demokratikus Koalíció (DK) és a Momentum megerősödött az EP-választáson, az MSZP és a Jobbik pedig gyengült. Mit tippel, az önkormányzati választások felgyorsítják vagy megállítják az ellenzéki oldal átrendeződését?
Hadd kérdezzek vissza: miért az EP-választás a hivatkozási pont?

Mert az az utolsó aktus, ahol a választók közvetlenül kinyilvánították, kit támogatnak.
Szerintem pedig hiba lenne figyelmen kívül hagyni a Karácsony Gergely győzelmét hozó júniusi előválasztást, amely sok tízezer embert mozgatott meg.

De csak a fővárosban.
Ahol a legerősebb a DK és a Momentum – és ez egy fontos szempont, ha az ellenzéki oldal átrendeződéséről kérdez. Az intenzív kampányunk mindenki számára megmutatta, hogy az MSZP közösségében van elég erő, hogy megküzdjön céljaiért.

Most hadd hivatkozzak én Budapestre: vannak, akik szerint az MSZP is a fővárosban a legerősebb.
Ezzel azért Botka László szerintem Szegeden erősen vitatkozna, de valóban jól állunk Budapesten. Viszont a szocialista párt az egyetlen ellenzéki erő, amelyik országos hálózatot tud maga mögött, és erősen jelen van a helyi önkormányzatokban.

Ezt konkretizálná?
Öt évvel ezelőtt 63 polgármester indult és nyert MSZP-s színekben, illetve függetlenként, de a szocialista párt támogatásával. Továbbá 404 önkormányzati képviselő a mi emberünk.

Ősszel is lesz ennyi?
Sőt! Kiváló jelöltjeink lesznek! Persze ott tudunk a leghatékonyabban építkezni, ahol az ellenzéki erők nyernek. Szerencsére a recept megvan: a győzelemhez az kell, hogy a pártok minél több helyen egyesítsék erejüket, és együttműködve leváltsák a fideszes kiskirályokat. Arra kifejezetten büszke vagyok, hogy a települések többségében az MSZP helyi szervezetei az együttműködése motorjai.

Az EP-megmérettetés után több helyen mégis a brüsszeli eredmények alapján kötnének új ellenzéki egyezségeket. Hogy áll az MSZP ezekhez?
Valóban szinte mindenhol felmerült a korábbi megállapodások újratárgyalása, de ezekben az esetekben is az a legfontosabb kérdés, hogy helyben le akarjuk-e váltani a fideszes vezetést, egy jobb, az emberekre figyelő önkormányzatot szeretnénk-e.

Ezt értem, de hogy viszonyul az újratárgyalási felvetésekhez az MSZP?
Ésszerű kompromisszumokkal. Ezért születhettek sikeres megállapodások Budapesten és a nagyvárosokban. Az MSZP, a DK, a Momentum esetleg a Jobbik egyaránt ad polgármesterjelöltet, de van, ahol a pártok független jelölt mögé álltak be, mint például Pécsett. Végig azt képviseltük, hogy a helyi szervezeteink találják meg azt a széles-körű ellenzéki együttműködési formát, amely a győzelem esélyét hordozza. Soha nem fogom engedni, hogy előálljon olyan helyzet, amelyben bárki azt gondolhatja, hogy az MSZP a Fidesz szekerét tolja. Újra elmondom: számunkra a legfontosabb cél, hogy minél több települést kiszabadítsunk a Fidesz fogságából. Ehhez képest minden másodlagos.

Forrás: Népszava

 


Megosztom másokkal is:
  • 157

Mondja el véleményét a hírről, odalent a komment szekcióban

-- hirdetés --
 

Mondja el véleményét a hírről, odalent a komment szekcióban

-- hirdetés --