Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az Európai Unió magyarországi lakcímmel rendelkező, de nem magyar állampolgárai automatikusan felkerülnek az október 13-i önkormányzati választás névjegyzékébe, az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásától eltérően nem kell kérniük felvételüket a névjegyzékbe – írja a 168 óra.

A baloldali lap szerint az EP-választáson a Magyarországon élő EU-s állampolgárok dönthettek úgy, hogy anyaországuk helyett a magyarországi EP-listákra kívánnak szavazni. Ehhez azonban névjegyzékbe kellett vetetniük magukat, ezt akkor 3390-en tették meg.

A helyi önkormányzati választásokon azonban a magyarországi lakcímmel rendelkező uniós állampolgárokat aktív és passzív választójog is megilleti: részt vehetnek a voksoláson és jelöltként is indulhatnak. Mivel a választójog automatikusan megilleti őket, az EP-választástól eltérően nem kell névjegyzékbe vetetniük magukat ahhoz, hogy gyakorolhassák választójogukat.

A magyarországi lakcímmel rendelkező EU-s állampolgárok azonban csak a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán vehetnek részt október 13-án, a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán nem.

Az önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán nemcsak a nagykorú, magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar és uniós állampolgárok szavazhatnak, de a menekültként, bevándorlóként vagy letelepedettként elismert felnőttet is megilleti a választási részvétel joga, ők azonban jelöltként nem indulhatnak.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: