Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Korózs Lajos az MSZP parlamenti képviselője az egész éjszakáját a Magyar-Szlovén határon töltötte.

Mint facebook posztjában fogalmaz az MSZP-s politikus: Tegnap éjszaka kint jártam a szlovén-magyar határon.

Rendületlenül jöttek az “A” jelzésű szennyvíziszapot szállító kamionok. Muszáj pörögniük, hiszen 30 000 000 kiló trutyit kell hazánkba szállítaniuk!

Természetesen szlovén rendszámmal. Az éjszakai/hajnali felvételek nem olyan jók értelemszerűen, és azok sem, amiket követtem később, mert a felkelő nap szembe fényként ért.  – írja a képviselő.

Mint ismeretes, az MSZP robbantotta a bombát, mely szerint a nyilvánosság előtt eddig titokban két horvát cég, a horvát állami tulajdonban lévő Girk Kalun és a Kemis Termoclean összesen 41 ezer tonna szennyvíziszapot hoztak be 2018-ban Magyarországra.

Előbbi cég 34, utóbbi 7 ezer tonnát. Ez a mennyiség a teljes horvát szennyvíziszap-előállítás fele, kb. a horvát fővárosban, Zágrábban 1 év alatt termelt szennyvíziszapnak felel meg.

„A videofelvételből világosan látszik, hogy teljesen más állagú szennyvíziszap kerül behozatalra Horvátországból, mint amelyekről a dokumentumok szólnak. Még a laikus is meg tudja ezt állapítani” – mondta Korózs.

A kormány és a székesfehérvári önkormányzat azt álltja, hogy kezelt, hulladéknak minősülő szennyvíziszapot szállítanak ide, amely majd „szuperfölddé válik”. Annak azonban az ülepítés, centrifugálás, préselés, darálás és egyéb kezelés után úgy kellene kinéznie, mint a kiszáradt talajnak. A fehérvári iszap pedig szemlátomást más állagú és viszkozitású.

„Valószínűleg nyers, kezeletlen szennyvíziszap, ami veszélyes hulladéknak minősül” – erről már Márton Roland az MSZP Székesfehérvári politikusa beszélt.

Nemcsak másmilyen, de az a gyanú is fennáll, hogy nemcsak Horvátországból, hanem máshonnan is kerül ide nagy mennyiségben iszap a tavaly elhelyezett 52 000 tonnán kívül. Ráadásul a telephely gazdái annak bővítésére kértek engedélyt, méghozzá termőföldek terhére.

A „meglehetősen pikáns ügy”, a szennyvíziszap kálváriája nyomán Korózs és Márton nemcsak magyar és horvát dokumentumokat szereztek be, de a helyszínen személyesen is meggyőződtek, sőt drónfelvételeket is készítettek a bevásárlóközponttól 150-200 méterre, és egy lakóteleptől 1 km-re levő lerakóhely állapotáról.

A városban „oltári, orrfacsaró bűz” terjeng, és félő, hogy ezen túl a ki nem vont nehézfémsók és hormontartalmú gyógyszerek más úton is veszélyeztetik a helyiek egészségét.

„Nem fogjuk hagyni!” – mondta Márton, hozzátéve: holnap az összes ellenzéki erő vezetőjével – akiknek közös polgármesterjelöltje – döntenek a követendő lépésekről. Ez a tevékenység fejeződjön be, és Székesfehérvár továbbra is a „királyok városa”, s ne Európa szennyvízlerakó telepe legyen.

Korózs azt mondta: az Európai Parlament közegészségügyi és élelmiszerbiztonsági bizottságához fordulnak és „addig nem nyugszanak”, míg az adatokat be nem gyűjtik, hogy kapott-e Horvátország uniós forrásokat a szennyvíziszapja elhelyezésére, és hogy honnan máshonnan érkezik még ide ilyen.

Márton hozzátette: „Sajnos az idehordott több mint 50 000 tonna külföldi szennyvíziszappal is kezdenünk kell valamit.” A kormány és a fideszes önkormányzat ugyan nem, de a székesfehérváriak meg fogják oldani a feladatot. „Igen, ez a feladat ránk vár, és ezt mi el is fogjuk végezni, ezt a munkát, mert ez Székesfehérvár érdeke” – mondta.

A propaganda-média nem fog beszámolni arról, hogy mi folyik Székesfehérvár mellett ezért kérjük oszd meg ezt a posztot, hogy mindenki lássa Orbánnék a világ legnagyobb sz@rkupacát hordják épp össze.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: