Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Kunhalmi Ágnes az MSZP ifjú politikusa, sosem pihen.

Az egyházi iskolákba járók és a magántanulók sokkal jobb színvonalú oktatásban részesülnek, mint amilyen 2019-ben az állami köznevelési intézmények érintettjeinek a helyzete.

Továbbra is kevés a tanár, a szülők most, az utolsó napokban is próbálják magántanulóvá kivenni a gyerekeiket.
Ebben a tanévben is – elvi és financiális szinten egyaránt – kritikus helyzetben indul el az oktatási, nevelési munka a köznevelési intézményekben. Az MSZP politikájának egyik központi eleme most és ősztől mindent megtenni azért, hogy a köznevelési intézmények színvonalának romlása megálljon és jövőre már nagyobb esélyegyenlőséggel induljanak az iskolák. Erről beszélt Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja péntek reggel az ATV Start című műsorában.

„Lassan eléri a 9000-et azoknak a középosztálybeli gyerekeknek a száma, akiket az elmúlt években [a szülők] már kimenekítettek a közoktatás államosított, központosított, teljesen taccsra tett és lerongyolt rendszeréből. Ezeket a gyerekeket valamilyen módon vissza akarják majd terelni: ne növekedjen azoknak a szülőknek és gyereknek a száma, akik úgy gondolják, hogy ez az állami iskola nem tesz jót a gyerekeknek, nem tudják biztosítani vele a gyermekük jövőjét, a minőségi megfelelő oktatást, ezért kimenekítik magániskolákba” – ismertette Kunhalmi Ágnes, aki szerint korlátozzák a magániskolákat ma Magyarországon, miközben az egyházi iskolák egyre nagyobb teret nyernek.

„Azt látom, hogy van az egyházasítás felé megint egy hatalmas lépés” – folytatta a szocialista oktatási szakpolitikus, aki szerint ennek az az oka, hogy az egyházak támogatják a Fideszt. „Az egyházi iskolába járó gyerekeknek már majdnem négyszeres a finanszírozása. Amíg 55.000 forint a normatívája egy állami iskolába járó gyereknek, 200.000 az egyházi iskolába járó gyereknek. (…) Én baloldali, szociáldemokrata politikusként azt követelem a mindenkori államtól, hogy az állami iskolába járó gyereket ne diszkriminálják és kapjon ugyanannyit, mint az egyházi iskolába járó kisgyermek” – hangsúlyozta Kunhalmi.

Példával is illusztrálta a diszkriminációt: „Amíg az állami iskolákban lebutított egyen-tankönyvek vannak, addig az egyházi iskolákban nem kötelező az egyen-tankönyv. Amíg a forrásokat szabadabban költhetik el a felújítástól kezdve, a gyerekekre, vagy bármilyen tevékenységre, addig az állami iskolában nem lehet például plusz cafeteriát és juttatást adni a tanároknak. Az egyházi iskolákban ez jár (…) és normálisabbak, jobbak a körülmények, mint az állami iskolákban” – mondta.

Az emberi erőforráshiányra is kitért az MSZP szakpolitikusa. Állítása szerint nem 2000 fő körüli a tanárhiány, amint ezt a Fidesz hamisított statisztikája állítja, hanem a pedagógusi álláshirdetéseket kell nézni. „3600 tanár hiányzik közvetlenül iskolakezdés előtt a rendszerből. (…) Rohamosan öregszenek a pedagóguspályán lévők és az óvópedagógusoknál is megjelent ez a probléma. (…) A pályán lévők megterheltek, túl vannak feszítve, kiégve, és ez csak rontja a minőségét az egész rendszernek. De hát ez egy évek óta fennálló probléma” – tette hozzá.

Az óvodapedagógusokról kérdezve Kunhalmi elmondta: „Már az óvodában is felütötte a fejét elég keményen a pedagógushiány. (…) Itt is ugyanaz van: öregszik a szakma és nagyon sok a pályaelhagyó.”

Ebben az ágazatban is rohamosan mennek ki az eszesebbek, jól képzettebbek külföldre, hiszen, amint azt Kunhalmi elmondta: „Jó tudni, hogy Magyarországon az óvodapedagógusoknak felsőfokú végzettségük van, ami nagyon vonzó az Európai Unióban. Itt is elsősorban a béreket kéne emelni, hiszen még mindig nagyon alacsonyak” – emelte ki ismét a szocialista párt programjából Kunhalmi Ágnes az MSZP elnökségi tagja, oktatáspolitikusa.

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: