Mellár Tamás - Fotó: 168 óra
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az első lépés a Fidesz-kormány leváltása felé a széleskörű összefogás az önkormányzati választásokon.

Összefogás pártok és civilek között, méghozzá helyi szinten, helyi tárgyalások után, mert ott ismerik jól a viszonyokat, a lehetőségeket. A pártközpontoknak önmérsékletet kell tanúsítaniuk, felül kell emelkedniük a sérelmeken. Így van esély elmozdulni a holtpontról – mondta Mellár Tamás független országgyűlési képviselő, a konzervatív Eötvös József Csoport és a V21 csoport tagja a Klubrádió Megbeszéljük műsorában.

A közgazdász professzor emlékeztetett arra, hogy a Fidesz az ilyen helyi ellenzéki kezdeményezéseket nagyon nehezen éli meg. Aljas, primitív támadásokat indít, amelyeket el kell viselni, mert ezek jó jelek. Mutatják, hogy a kormánypárt érzi a veszélyt, azt, hogy ilyen csoportok képesek leváltani.

Mellár Tamás szerint a másik fontos tényező, hogy legyen egy világos koncepció, egy tiszta világkép arról, mit is akar az ellenzék csinálni. El kell ismerni: Orbánéknak volt elképzelésük. Nem elég azt mondani, hogy azt nem akarjuk, ennél jóval többre van szükség.

Nem megijeszteni kell az embereket, hanem megnyugtatni. Megvizsgálni, hogy mi a jó abban, amit a Fidesz tesz, és azt megőrizni. A költségvetési egyensúly rendben van, a hiány nem magas, a foglalkoztatás majdnem teljes körű, a növekedéssel sincs probléma. Igaz, hogy a rövid távú gazdasági stabilitás érdekében föláldozták a hosszú távú növekedés lehetőségét. Pénzt vontak ki az egészségügyből, az oktatásból, a szociális szférából, a kultúrából. Alacsony a termelékenység, gyenge az innováció, nincs versenyképesség.

Mellár Tamás szerint tehát azt, amit jól csinált a Fidesz-kormány, meg kell tartani, de szükség van egy programra, amely megmutatja, hogyan lehet a hosszú távú gazdasági fejlődést biztosítani, mégpedig úgy, hogy ne adósodjék el az ország közben. Nem térhetünk vissza a 2010 előtti időszak laza fiskális politikájához.

A közgazdász másokkal együtt – mint Bod Péter Ákos, Chikán Attila, Urbán László, és így tovább – egy jobbközép gazdaságpolitikára gondol, olyanra, amelyet a baloldal is el tud fogadni. Költeni kell az egészségügyre, az oktatásra, mert a hazai humántőke romlik, vagy külföldön köt ki. Mellár Tamás szerint a leszakadt, vagy leszakadó középosztályt kell megszólítani a váltáshoz.

Forrás: Klubrádió

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: