A kép illusztráció
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az erőmű vezetése szerint nem jelent biztonsági kockázatot a Duna melegedése.

Az elmúlt napokban 25 Celsius-fok volt a Duna vize. Ez egy fontos határ, ha ennél melegebb a víz, akkor egy riasztási fokozat lép életbe, gyakrabban kell ellenőrizni a hőmérsékletet, csökkenteni kell a nukleáris reaktorok teljesítményét. – írja a Hírklikk.

Az MVM Paksi Atomerőmű szerint azonban nem jelent biztonsági kockázatot a Duna melegedése az atomerőmű működésében, a vízhőmérséklet ugyanis a mérési eredmények szerint nem érte el azt a szintet, amelynél a termelést csökkenteni kellene, jelenleg 24,2 Celsius-fok  – közölte az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. pénteken az MTI érdeklődésére.

Az Energiaklub szakértője ellenben a Klubrádióban arról beszélt, hogy miután az atomerőműtől nem kaptak mérési adatokat, maguk jártak utána, hogy a kánikulában mi a helyzet.

Méréseik szerint 30 foknál is melegebb volt a Duna azon a szakaszon, amelyen a hűtővíz visszaömlik, míg északabbra jóval hűvösebb. A part tele volt döglött kagylókkal.

Hogy világos legyen, miről van szó. Van egy törvényi szabályozás, mely kimondja, ha a Duna vize 25 fok fölé emelkedik, akkor csökkenteni kell a reaktorok teljesítményét és riasztás lép életbe. Az MVM szerint azonban a Duna valamivel 25 fok alatt van egyenlőre, míg más szakértők szerint már régen a riasztási zónában vagyunk.

A teljesítmény kényszerű csökkentésének gazdasági hatásai is vannak természetesen. Pontosan akkor tudnak kevesebb áramot termelni, amikor forróság van, mennek a klímák, tehát nő az igény. Ilyenkor külföldről kell vásárolni energiát.

A tavalyi mizéria után az atomerőmű vezetői megígérték, hogy rendszeresen közzéteszik majd a vízhőmérsékleti adatokat, a honlapon el is indult egy aloldal, ám a friss, naprakész adatokkal adós a cég.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: