Magyar György - Fotó: Népszava
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Indokoltnak tartja a Viking Sygin szállodahajó kapitányának a letartóztatását Magyar György ügyvéd. Az ukrán kaptányt ismét őrizetbe helyezték azután, hogy hétfőn a Kúria törvénysértőnek minősítette a letartóztatás mellőzését, azt, hogy korábban 15 millió forintos óvadék ellenében bűnügyi felügyeletet rendeltek el. Magyar úgy látja:

„HA VALAMENNYI GYANÚSÍTÁST, ILLETŐLEG A KÉSŐBBI VÁDEMELÉST MEGGYŐZŐEN ALÁ FOGJÁK TÁMASZTANI A NYOMOZÁS SORÁN BESZERZETT BIZONYÍTÉKOK, KÜLÖNÖSEN A SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNYEK, AKKOR VÉGREHAJTANDÓ SZABADSÁGVESZTÉST FOG A BÍRÓSÁG ALKALMAZNI”.

„TÖRVÉNYSÉRTŐ VOLT AZ ALSÓBB FOKÚ BÍRÓSÁGOK DÖNTÉSE, HOGY ÓVADÉKOT ENGEDÉLYEZTEK A 28 HALÁLOS ÁLDOZATOT KÖVETELŐ, 2019. MÁJUS 29-I DUNAI HAJÓBALESET MIATT MEGGYANÚSÍTOTT HAJÓSKAPITÁNY ÜGYÉBEN” – mondta ki a Kúria hétfőn kihirdetett elvi jellegű határozatában. Ezt követően, kedden a rendőrség közleményben tudatta, hogy a kapitányt, a 64 éves C. Yuriyt őrizetbe vették. A Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói a halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetése miatt folytatott nyomozás keretében gyanúsítottként hallgatták ki a kapitányt, akit utóbb 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztással is meggyanúsítottak.

„ÍGY MÁR NEM CSAK EGY, HANEM TÖBB BŰNCSELEKMÉNY ELKÖVETÉSÉNEK GYANÚJA MERÜL FEL… HA PEDIG A KÉSŐBBIEKBEN ESETLEG TÖBB BŰNCSELEKMÉNY MIATT EMELNEK VÁDAT A KAPITÁNNYAL SZEMBEN, AKKOR A BÍRÓSÁG IS TÖBB BŰNCSELEKMÉNNYEL ÖSSZEFÜGGÉSBEN FOGJA A FELELŐSSÉGÉT VIZSGÁLNI”. HOZZÁFŰZTE AZT IS, HOGY „AMENNYIBEN A BÍRÓSÁG ESETLEGESEN TÖBB, EGYMÁSSAL HALMAZATBAN ÁLLÓ BŰNCSELEKMÉNYEK ELKÖVETÉSE MIATT MEGÁLLAPÍTJA A KAPITÁNY FELELŐSSÉGÉT, AKKOR A KISZABOTT BÜNTETÉS IS EHHEZ IGAZODÓAN SÚLYOSABB LESZ”.

S hogy börtön vár-e a kapitányra? Magyar gyakorló ügyvédként szakmaiatlannak tartja, hogy jóslásokba bocsátkozzon a büntetés várható mértékére vonatkozóan, „mert ez még számtalan, jelenleg ismeretlen körülmény és bizonyíték mérlegelésétől függhet”. Ám annyit azért leszögezett, hogy „ha valamennyi gyanúsítást, illetőleg a későbbi vádemelést meggyőzően alá fogják támasztani a nyomozás során beszerzett bizonyítékok, különösen a szakértői vélemények, akkor álláspontom szerint végrehajtandó szabadságvesztést fog a bíróság alkalmazni”.

Az ügyvéd a várható menetrendet firtató kérdésünkre elmondta: a nyomozás jelenlegi szakaszában ők és a nyomozó hatóságok is az eljárás további menetét meghatározó szakértői vélemények elkészültére várnak.

Elképzelhető, hogy egyes szakértői vélemények kiegészítésre fognak szorulni, ez pedig a nyomozás elhúzódását eredményezheti. Magyar szerint lényeges körülmény, hogy milyen szakértői véleményt alkot majd a nyomozóhatóságoktól és az általuk kirendelt szakértőktől független – jelenleg az Innovációs és Technológiai Minisztérium főosztályaként működő – Közlekedésbiztonsági Szervezet. A Szervezet – megkeresésre – tájékoztatta Magyar ügyvédi irodáját arról, hogy saját eljárást indított, de annak eredményéről mindezidáig semmilyen információt nem adott.

„REMÉLHETŐLEG A KÜLÖNBÖZŐ HATÓSÁGOK ÁLTAL KIRENDELT SZAKÉRTŐK AZ ÜGY ÉRDEMÉRE, ELSŐDLEGESEN A FOLYAMI HAJÓZÁS SZAKMAI SZABÁLYAIRA VONATKOZÓAN KOHERENS ÉS EGY IRÁNYBA MUTATÓ MEGÁLLAPÍTÁSOKRA JUTNAK” – szögezte le az ügyvéd.

Magyar György a Hírklikknek korábban nehezményezte, hogy óvadék ellenére szabadlábra került a Viking Sygin kapitánya, mondván az veszélyeztetheti az eljárás sikerét. Nem késő bánat, eb gondolat-e, hogy végül visszavitték előzetesbe? – kérdeztük az ügyvédet, aki leszögezte, hogy a kapitány egyelőre még csak őrizetben van, újabb letartóztatásának elrendeléséről, vagy esetlegesen annak mellőzéséről a későbbiekben, ügyészi indítvány alapján fog dönteni a bíróság. „Bánkódásra csak akkor lenne okunk, ha a kapitány a letartóztatás mellőzése mellett elrendelt bűnügyi felügyelet nyújtotta lehetőségeket kihasználva, az óvadék és a nyomkövető eszköz ellenére megszökött volna, mert ez a büntetőeljárás sikerét komolyan veszélyeztette volna” – húzta alá.

Szerinte a letartóztatás elrendelését indokolja és valószínűsíti a Kúria hétfői döntése, valamint a rendőrség új gyanúsítása is „több rendbeli segítségnyújtás elmulasztásával, így a büntetőeljárás már halmazati bűncselekmények miatt folyik vele szemben” Hozzátette: a segítségnyújtás elmulasztása ráadásul szándékos bűncselekmény, amelyet a Btk. ez estben 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztéssel rendel büntetni. „Álláspontom szerint, az ügy összes körülményeire figyelemmel a kapitány letartóztatásának elrendelése indokolt” – szögezte le.

Magyar György és irodája képviseli a Hableány matrózának családját. Korábban elmondta, hogy peren kívüli megállapodásra törekszenek. Hogy áll ez az ügy? – kérdeztük tőle. elmondta, hogy egyelőre a Hableányt üzemeltető Panoráma-Deck Kft. jogi képviselőjével tartottak személyes megbeszélést is. „Álláspontjainkat ütköztettük, a megbeszélés részeredményeiről ügyfeleinket kölcsönösen tájékoztattuk. A megbeszélés eredményeként ügyfeleink kártérítési igényeit írásban is megfogalmaztuk és közöltük. Jelenleg a Panoráma-Deck Kft. érdemi válaszára várunk” – közölte.

Forrás: Hírklikk

 

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: