Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Kerpel-Fronius Gábor a Momentum politikusa robbantotta a bombát.

Mint írja: Az elmúlt napokban az alábbi levelet kapták meg a települési poglármesterek. Eszerint éppen az önkormányzati választások előtt indul egy olyan kommunikációs kampány, amely a megyék és a megyei jogú városok előrehaladását mutatja be.

Nyilván a szokásos propagandakampány-recept következik, nyilván több milliárd forintból. Sajtóhirdetések, rádió- és videószpotok, online és televíziós tartalmak, tablókiállítások (!), óriásplakátok, mindezzel bemutatva a “közös sikereket”.

Kérdezhetnénk persze, hogy miért baj ez. Hiszen, úgymond, eredmények vannak, miért ne lehetne azokat mutogatni.

Az persze csak feltételezés a részemről, hogy a kampányokban megszokott módon az eredményeket bemutató kormányzati kampány grafikai megvalósítása egészen véletlenül nagyon fog hasonlítani az önkormányzati kampányban a Fidesz által használt grafikai megoldásokhoz.

Aminek a szokásos módon az lesz a hatása, hogy szépen egymásra épül a kormánypárti propaganda és a Fidesz helyi kampányai.

Kérdezhetnénk persze, hogy miért baj ez – hiszen vélhetően minden városi vezető kapott ilyen levelet, ellenzékiek is, ez ugyanúgy támogatja őket is. És ebben van is szemernyi igazság. Csakhogy egyrészt a fent említett, vélelmezhető grafikai hasonlóság miatt sokkal inkább fog illeszkedni a Fidesz kampányához. Másrészt pedig az ilyen típusú támogatás elsősorban a hivatalban levő városvezetést támogatja. Hivatalban levő városvezetője a Fidesznek jóval több van.

Természetesen tudjuk, hogy bármely hivatalban levő városvezetésnek jobb lehetőségei vannak a kampányolásra, mint az ellenzéknek. A Fidesz azonban 2010-es győzelme után teljesen természetesnek veszi, hogy a hatalma megtartása érdekében szinte korlátlanul használjon föl ÁLLAMI erőforrásokat a PÁRT választási kampányainak támogatására.

Ennek véget kell vetni. Sokkal szigorúbban kellene venni a párt- és különösen a kampányfinanszírozás szabályait. Az egy dolog, hogy jelenleg a Fidesz van hatalmon, hiszen minden lehetséges választást megnyertek az utóbbi időben. Viszont azáltal, hogy a közszolgálati médiához és az állami erőforrásokhoz korlátlanul férnek hozzá, s ezáltal szinte korlátlan erőforrások állnak rendelkezésükre a permanens kampányok bonyolítására, igazságtalanná teszik a választást, hiszen érvek helyett erőforrásokkal nyerik meg a demokratikus vitát.

A magyar demokrácia alapvető érdeke tehát, hogy a párt- és kampányfinanszírozást jobban szabályozzuk. Ez, ha olyan helyzetbe kerülünk, egyik első dolga lesz a jelenlegi ellenzéknek. De addig is: úgy véljük, hogy ez a kampány jó eséllyel a jelenlegi szabályozást is sérti.

Ezért meg fogjuk keresni az Állami Számvevőszéket azzal kapcsolatban, hogy nem valósul-e meg tiltott kampányfinanszírozás.

Különösebb illúzióink persze nincsenek, hogy az ellenzéki pártok vegzálásában olyan szorgalmas ÁSZ erre mit fog reagálni – de szóvá tenni nem árt minden ilyen jelenséget.

Csak azért, hogy tudjuk, hol élünk.

Szólj hozzá!

Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: