Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A nyugdíjas püspöki éveire készülő Beer Miklós szerint nem meghallgatni a másikat emberi gyengeség, és a magyar társadalom legnagyobb baja a felülről ráerőltetett jobb-bal megosztottság.

 

“Sokan nagyon megharagudtak rám, hogy miért van véleményem” – nyilatkozta Beer Miklós váci megyés püspök a hvg.hu-nak. A nyugdíjas éveire készülő püspök közéleti szerepvállalásának visszhangjairól úgy nyilatkozott, az zavarja, hogy beskatulyázzák, és a “politika” felől erőltetett jobb-bal megosztottsága a magyar társadalomnak megakadályozza a problémák és kérdések józan átbeszélését.

 

“Mindig Ferenc pápára hivatkozom, ő a Teremtő Isten oldaláról nézi a világ problémáit, nincs európai, dél-amerikai, ázsiai szemlélet, ha az egyházról beszélünk, az emberiség egész, összetett problémáit kell látni magunk előtt”

– nyilatkozta még a lapnak, hangsúlyozva annak a nehézségét, hogy a nemzeti és vallási identitás megőrzése mellett is teljes nyíltsággal és őszinteséggel nézhessen valaki minden embertársára.

 

Kiemelte, azt mondani, hogy “nemzeti oldal vagyunk, és akkor nem érdekel minket, mi történik a világ másik részén” egy sarkítás, egy politikai, és nem egy keresztény álláspont.

Ugyanúgy támogatta a kormány az egyházi építkezéseit, mint más püspökségekéit, mondta el, direkt retorzió nem érte őt a kormány részéről. Csak azt tapasztalta, hogy a kormánysajtóhoz nem hívták.

A 2018-as választások előtt viszont felszólították, hogy ne nyilatkozzon, ez pedig bántotta: “nem meghallgatni a másikat, ez az emberi gyengeség”, fogalmazott.

 

Hajléktalanmentéssel, a cigányságot érintő problémákkal foglalkozna a jövőben, mondta még el a lapnak terveiről, “valami szociális vonalon próbálnám hasznosítani magam”. De idővel az élet gondjairól is tartana előadásokat.

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: