Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az oktatás és a gazdasági versenyképesség a legszorosabban összefügg – mutatott rá Kunhalmi Ágnes az MSZP országgyűlési képviselője az ATV Start c. műsorában.
300 alatt vannak a pedagógus szakok ponthatárai, tehát tovább csökken a tanárok száma, ezzel szemben továbbra is mind többek számára elérhető, jó minőségű tudásra lenne szükség – ismertette Kunhalmi Ágnes az MSZP országgyűlési képviselője a felvételi ponthatárok nyilvánosságra hozatalát követően reggel, az ATV Start című műsorában.

Egyre több diák jelentkezik Ausztriába, Németországba vagy Nagy-Britanniába tanulni, Franciaországban pedig nagyon alacsony a költsége a felsőfokú tanulásnak az állampolgárságtól teljesen függetlenül – mutatott rá Kunhalmi. „Az elmúlt 9 évben megháromszorozódott azon fiatalok száma, akik Nagy-Britanniában tanulnak.” Ezekben az országokban hozzáférnek a tudáshoz, elérhető számukra – mondta a képviselőasszony.

A pedagógusok béremelésének kérdésben elmondta: „A Fidesz hazudik már megint.(…) Egyrészt a 2020-as, jövő évi költségvetésben egy kanyi sincs béremelésre. Az az életpálya-modell, amire nagyon büszkék, az mostanra el is fogyott. Ráadásul öt részletben adtak oda a tanároknak. Ebből az ötödiket lenyelték, mert azt már jutalomként adhatták oda az igazgatók. Valakinek odaadták, valakinek nem, az intézményvezetők döntöttek, de nem épült bele az alapbérbe, tehát még azt sem kapták meg, amit ígértek nekik” – mutatott rá az oktatás mélyrepülésének egyik legfőbb okára Kunhalmi.

Ma már a pedagógus diplomával csak az egyharmada végez azoknak, akik elkezdik a pályát. A diplomával multinacionális cégekhez vagy azonnal külföldre mennek. A tegnapi adatokból is kiderült, hogy annyira nagy baj van a közoktatásban, hogy tovább csökken a pedagógus hivatást választók száma” – tette hozzá.

A műsorban a nyugdíjas pedagógusok visszafoglalkoztatásáról is szó esett a tanárhiány orvoslására. Kunhalmi Ágnes elmondta, a nyugdíjasok nem érdekeltek abban, hogy a sok adó és levonás ellenére ismét munkába álljanak, a tanároknak pedig annyira botrányosan alacsony a fizetésük, hogy már a közösségi médiában fényképezkednek a nettó jövedelmükkel. „A 101.500 forintos bérszámolási, úgynevezett vetítési alap 2014 óta nem változott (…), ezért a mi javaslatunk, hogy bért kéne adni, akkor lehetne az oktatás helyzetén javítani” – ismertette a MSZP programját és célját a műsorban a képviselőasszony.

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: