Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Budapesten született. Édesapja korán elhagyta a családot – apai nagyapja baszk származású zenész volt –, édesanyja pedig nagyszülei gondjaira bízta őt.

Művészi tehetségét hamar felfedezték, és zenei középiskolába íratták. Billentyűs szakon tanult évekig. Saját kérésére később abbahagyta zenei képzését, de felnőtt korában is komponált. Tizenhat évesen veszítette el édesanyját, pár évvel később nagyszüleit is. Sokáig író szeretett volna lenni, írásait elsősorban magyarul publikálta. A fotózást a 2000-es évek elején kezdte. Ő volt Balassa László…

2004-ben az El Camino-i zarándokútja hatására döntött úgy 27 évesen, hogy Spanyolországba költözik feleségével. Ösztöndíjasként a Barcelonai Egyetem nagy múltú képzőművészeti fakultásán tanult fotózást, mesterének Alfonso De Castrót választotta. Mellette nagy hatást gyakorolt rá Joel-Peter Witkin, Alessandro Bavari, Sally Mann, Andres Serrano művészete.

„A ki nem mondható érdekel, a szó, amire senki sem emlékszik, a táj, amit senki sem látott még, a pillantás, ami sosem történt meg” – mondta saját művészetéről egy 2012-es interjúban.

Tokai András író pedig így fogalmazta meg a Balassa képeiben rejlő misztikumot. „Mik vannak a Balassa szivibe? Fekete-fehérség, csöndek. Tengerzúgás, sirályvijjogás. Egy elhanyagolt londoni temető csöndje.” Több sorozatot is készített, Magyar című sorozatában például magyarországi művészekkel, közéleti személyekkel dolgozott együtt, melyet később Spanyolországban kibővített katalán emberekkel.

Tagja volt a Magyar Fotóművészek Szövetségének, és a Keystone Press Agency fotóügynökségnek, dolgozott a National Geographicnak. 2017-ban a Magyar Sajtófotó Pályázaton fődíjat nyert társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia kategóriájában a Csend című képével.

Egyik saját idézetével búcsúzunk: “A világ telis tele van megismételhetetlen gyönyörű pillanatokkal…a szűrő te magad vagy, mit veszel észre belőle és mi az ami nem érint meg…mi az amit meg tudsz mutatni mi az amit nem…de a legfontosabb kérdés mindig ugyanaz. Van mondanivalód? Akarsz közölni valamit? Van nálad üzenet amit csak te mondhatsz el? Ha van…beszélj…mesélj…taníts…ez a te részed a dolgokból, végezd el a munkád.”

Őszinte részvétünk a gyászoló családnak! Laci, legyen könnyű a föld.

Balassa László, fotóművész (1977-2019)

 

Forrás: Fidelio  / BalraMagyar

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: