Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Egyszerre szánalmas és szégyen, ami ott történik az utóbbi években!

“Ezt éppen egy éve írtam, “Tusványos” idején:
Azt talán mondanom sem kell, hogy a Bálványosi Nyári Szabadegyetem – a mai Tusványosi Szabadegyetem elődje – ugyancsak a Soros Alapítvány nagyvonalú támogatásával indult 1990-ben és még éveken keresztül az Alapítvány támogatta megrendezését.

A rendezvény ötlete egy angol újságíró fejében született meg, és ezt néhány fiatal fideszes és erdélyi magyar politikus karolta fel. A Szabadegyetem eredeti célja a határon átnyúló együttműködés, a román–magyar párbeszéd és a kulturált magyar–magyar politikai eszmecsere elősegítése volt. A támogatásért a Fidesz kisebbségi kérdésekkel foglalkozó szakértői csoportja fordult az Alapítványhoz, amely ezt rendre meg is ítélte a rendezőknek, mivel fontosnak találta, hogy létrejöjjön és hagyománnyá váljon a párbeszédnek ez a fóruma.

Az első rendezvényen többek között Litván György, Radnóti Sándor és Lengyel László előadásait hallgathatta meg a közönség. A Szabadegyetem életre hívását a román politikai elit és a sajtó nagy része a kezdetektől rossz szemmel nézte, a korabeli – nem csekély számú – szélsőjobboldali orgánum pedig az első perctől élesen támadta.

A résztvevőket – elsősorban a Fidesz politikusait – kizárólag Soros-ügynökökként, Soros-bérencekként, magát a rendezvényt a nemzetellenes liberális összeesküvők találkozójaként emlegették, amely fenyegeti Románia biztonságát és szuverenitását. Az első évben az előadások az “Átmenet a diktatúrából a demokráciába” témakörét elemezték, most 29 évvel később az “Átmenet a demokráciából a diktatúrába” tematikát javasolnám. Erről a kérdésről igazán sokoldalú és kiterjedt tapasztalatokkal rendelkeznek a fideszes fejtágítóvá züllesztett “szabadegyetem” mai előadói.” – írja Vásárhelyi Mária a közösségi oldalán.

 

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: