Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Adjon az Isten fényeket …

A baloldaliság egy nemes eszme, érzés, viselkedés, tevékenység, politikai irányultság. Szolidaritás, igazságosság, szabadság, esélyegyenlőség és több eseteben egyenlőség, humanizmus, béke szeretet.

Ha megnézed, akkor ez pont ellenkezője a jelenlegi rezsim jellemzőinek. De mi nem azért vagyunk baloldaliak, mert pont az ellenkezője vagyunk a jobboldali kormánynak, hanem mert mi így érzünk, ebben hiszünk. Azonban a fenti jelzőkből egyet sem tudunk Orbán rendszerére ráhúzni. Sőt!

A baloldaliság egy viszonyrendszer is, hogy hogyan viszonyulsz emberekhez, csoportokhoz, a hétköznapi szituációkhoz. Kit választasz, ki mellé állsz?!

Ha munkás vagy munkaadó, akkor mi a munkások érdekeit védjük.

De ha kisvállalkozó vagy nagytőkés, multinacionális cég, akkor az előbbi mellé állunk.

Ha adós, banki ügyfél, vagy egy bank, akkor mi egyértelműen a kiszolgáltatott kisember oldalán vagyunk és nem a százmilliárdos hasznokat bezsebelő bankokén.

Ha fogyasztó, kliens, ügyfél, vagy szolgáltató, akkor is az előbbi, hiszen a nagy áram-, internet-, tv-, telefonos-szolgáltatók hatalmasok az egyes családokkal szemben, míg az embereket közösen kell megvédenünk.
Mert egy baloldali ember, és egy baloldali, szocialista párt szolidáris, igazságos, humanista, békeszerető, esélyegyenlőségre és egyenlőségre törekvő, s szabad.

– Szolidaritás a munkahelyeken, és a különböző társadalmi csoportok között! Hiszen a hatalom, vagy a tőke a közös ellenfelünk, amelyik ki akar minket zsákmányolni, ki akar minket fosztani és nem egy másik hátrányos helyzetben lévő kollégám, ágazat, vagy egy másik társadalmi csoport.

És egy másik értelmezésben: nagyon fontos, hogy ha az utcán megállítanak, a templom előtt megszólítanak, akkor adj valamennyi pénzt a rászorulóknak, főz ételt az éhezőknek, segíts az elesetteknek, de ez a karitativitás. Ez esetleges és nem rendszerbe foglalt. Mi szolidárisak, vagyunk, míg a jobboldal, például a jelenlegi kormány és kiszolgálói „olykor adnak egy százast”, vagy Erzsébet-utalványt.

– -Igazságos, igazságosság, mert például nem egyenlően kell adózni, hanem kicsit több felelősség fent, hogy legyen több lehetőség lent. Most pont fordítva van, hiszen az állami támogatások nagy részét a jobb módúak kis csoportja kapja. De akkora jövedelemkülönbségek sem elfogadhatók, amikor a postás, vasutas, gyári melós keres havi 150-180 nettót, míg a vezérkarnál meg ennek 25-30-szorosa megy a zsebekbe, azaz 4-5 milliók HAVONTA. Ez nem igazságos. Mi, baloldaliak a munkást, a dolgozót, a saját munkájából élő kisvállalkozót védjük, míg a jobboldal a nagytőkét, az oligarcháit szolgálja.

– Humanista, mert mindig az embert, a családot helyezi előre, nem hagyja útszélén a rokkantat, gyógyítja a szegényeket is és gazdagokat is, mert a humánum ezt diktálja. Míg a jelenlegi hatalom az árokba lökte a rokkantakat, a gyógyítás területén pedig azt mondja, „ha van pénzed, akkor fizesd meg az egészséged, vagy annak visszaszerzését, ha szegény vagy, akkor így jártál, várjál a várólistára. Ha megéled.”

– Békeszerető, hiszen nem akar háborúzni sem az hazáján belül, sem más nemzetekkel. Mi azt mondjuk, hogy élni és élni hagyni, míg a hatalom minket, a másként gondolkodókat ki akar iktatni. Mi a békés egymás mellett élés, a tárgyalások és a diplomácia hívei vagyunk és nem a háborúké, mint ahogyan a jobboldal jellemzően. Mert soha ne felejtsétek el, hogy forradalmak és háborúk soha nem azért robbantak ki, mert a szegények nem laktak jól, hanem mert a gazdagok.

– Egyenlőségben hiszünk a jogoknál, vagy a közjavakhoz való hozzáférésnél. Mert születésednél fogva egyenlő jogod van szólni, tájékozódni, szervezkedni, szakszervezetet, vagy civil szervezetet alakítani, azokban részt venni. Most már -sajnos- látjátok, hogy pont ezzel ellentétes a jelenlegi hatalom. Nincs szólásszabadság, 90%-ban csak az általuk tolt hamis hírekkel tájékoztatnak, megbélyegzik és ellehetetlenítik a civileket, és vagy a kormány, vagy valamelyik stratégiai partnere akadályozza a szabad szervezkedést, gáncsolják a szakszervezeteket.

– De egyenlőségpártiak vagyunk akkor mikor a közjavakhoz való hozzáférésről beszélünk. Mi szerintünk egyenlő jogod van a Balatonhoz, a tiszta levegőhöz, vagy éppen a minőségi és ingyenes oktatáshoz, a kultúrához, a tudáshoz, a tudományhoz. És (sajnos) most már látod az ellenkezőjét is kiteljesedni, hiszen a jobboldali rezsim nem enged lassan a Balatonhoz, a tiszta levegőhöz, az ingyenes és minőségi oktatáshoz, a tudományhoz. Sőt! Sőt privilegizált csoportok, az oligarcháik, a gazdagok, vagy a saját csicskáik számára teszi csak hozzáférhetővé.

– Hiszünk az esélyegyenlőségben, ahol nem csak egyenlően, hanem az esélyeket kiegyenlítve kell segítenünk magyarok milliót e Hazában. Ha a tudáshoz nincs egyenlő hozzáférés, akkor a gyerekeink esélyeit rontják a biztos és nyugodt, európai színvonalú életre. De ha az esélyek nem egyenlőek, akkor több tízezer esélyhátrányos ( SNI-s, mozgásszervi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékossággal élő vagy halmozottan fogyatékos) gyermeknek még a lehetősége sem lesz meg a tudás megszerzésére. Ugyanígy a munkához való hozzáférés esetében is az esélyeket javítani kell a távoli falvakban, az elmaradott térségekben élők, vagy a fogyatékossággal küzdők esetében. Egy közérthető példával érzékeltetve: az úttesten a zebrán mindenki egyenlő módon átmehet, de a vakok és gyengén látók érdekében egyre több helyen van hangjelzés is, hogy tudják, mikor vált zöldre a lámpa. Itt már nem csak a jogok egyenlőek, de az esélyek is kiegyenlítettebbek.

– Esélyegyenlőségre van szükség a hétköznapi életben, az oktatásban, a közlekedésben, a kultúrához való hozzáférésben, a munkahelyeken. De az esélyegyenlőség az egyén szempontjából úgy fontosabb, ha ő is érintett. De hát szinte mindannyian esélyhátrányosok vagyunk valamilyen szempontból: kismamák és nagymamák VS fiatalok a buszon, szemüvegesek VS jól látók, gyalogosok VS autósok, alacsonyabbak VS magasabbak, fogyatékossággal élők VS épek, vidéki VS városi, netkompatibilis VS internettelen, szegény VS gazdag… Mi segítünk, hogy az esélyek kiegyenlítettebbek legyenek, mert ebben hiszünk.

– Szabadság, ami csak úgy értékes, ha van hol laknod, van mit enned, van mit csinálnod, s tudsz gondoskodni családodról. Az egyik legfontosabb, hogy szabadon élj, mert akkor tudod kihozni magadból is a legtöbbet, és szabadon tudsz úgy szárnyalni, hogy a legtöbb hasznot hozd a közösségnek (család, nemzet, haza, emberiség). Ma nincs szólásszabadság, csak korlátozottan, hiszen én ezt most itt leírhatom, de a mi adónkból 100 milliárdért eltartott „köztelevízióba” nem mehet be évek óta egy ellenzéki sem.

Ma nincs vallásszabadság, hiszen a hatalomhoz való hűség és szolgalelkűség alapján vannak kiválasztottak és kitaszítottak. Ma nincs sajtószabadság, hiszen 476 médium egy ember és annak csicskásai kezében van, míg 10-20 másik médium mondhat csak szabadon híreket. De van két gond, az az egy ember egy diktátor, és a másik, hogy a közpénzből, a mi adónkból fenntartott médiumok is hazugsággyárak, és nem engednek be oda más gondolatot. És nincs meg a szabad szervezkedés joga, hiszen a szakszervezeteket korlátozzák, vagy egyik-másikat baksissal kivásárolják, a civil szervezeteket pedig megbélyegzik, felmatricázzák, mint a 30-as években, vagy ellehetetlenítik.

Pedig a szabadság mindennek az alapja. S mégis, a szabadság olyan, mint a levegő: ha van észre se veszed, de ha nincs, abba bele lehet fulladni. S ezért is menekültek el ma már százezrek hazánkból. Az alapvető szabadságjogok korlátozása és a biztos megélhetés szabadságának hiánya miatt.

De a levegő nem csak átvitt értelemben hiányzik, hanem a jobboldali hatalom természetpusztítása miatt is. Ahol a haszon, a pénz az egyetlen követendő érték, ott hozzák az ismeretlen összetételű külföldi szennyvíziszapot, ott vágják a fákat a városokban, ott irtják az erdőket, ott hullik a forgács. Csak itt sok, rengeteg, mert a rendszer a rossz.

Így.

Baloldaliság egy viszonyrendszer, hogy ki mellé állsz, és nemes értékek követése:

– szolidaritás és nem csak karitativitás;
– igazságosság és nem a hatalmasok erőfölénye;
– humanizmus és nem vagyoni, vagy származási kiválasztódás;
– békeszeretet és nem állandó konfliktusgerjesztés, harc, ellenségeskedés;
– egyenlőség és nem mások kirekesztése;
– esélyegyenlőség és nem a hozzáférés megtagadása;
– szabadság és nem a szólás-, a sajtó-, a vallás- szabadság, a szervezkedés jogának korlátozása, mások megbélyegzése, jogaik sárba tiprása.

Hiszünk ezen értékekben, mert mi az emberek jogait védjük, s ezen eszmék szolgálják a magyar emberek érdekeit is.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: