Ujhelyi István - Fotó: MSZP
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

„Nem volt aknamunka, magát végezte ki a Fidesz” – felelte a politikus az ATV Start című műsorában azokra a kormánypárti vádakra, hogy az ellenzék „aknamunkájának” eredménye a Fidesz eredménytelensége.
„Egyszerűen arról van szó, hogy a fideszesek most szembesülnek azzal, hogy az a túlhatalom és az az agresszív politika, amit ők folytatnak, és amivel leuralják az egész országot – és ideig-óráig működik is, ahogy láttuk -, az Brüsszelben, az európai intézményekben nemhogy nem működik, hanem a visszájára sült el” – mondta.

Elmondta: nem is lett volna idő „aknamunkára”, hiszen a jelölések a frakcióktól az utolsó pillanatokban érkeztek be; másrészt a magyar ellenzéki EP-képviselők mindössze nyolcan vannak a 751 tagú Európai Parlamentben.

(A három fideszes alelnökjelölt, akinek a bizottsági tisztségéről elhalasztották a szavazást: Hidvéghi Balázs (Állampolgári jogi, belügyi bizottság), Bocskor Andrea (Kulturális és oktatásügyi bizottság) és Trócsányi László (Alkotmányos ügyekkel foglalkozó bizottság). Megválasztották viszont Deutsch Tamást a Költségvetési ellenőrző bizottságba és Gál Kingát a Biztonságpolitikai albizottságba.)

Ujhelyi szerint az olyan kijelentések, mint a Pesti Srácoké, hogy az ellenzékkel szemben „bármilyen eszköz megengedhető” az EP-bizottsági helyek miatt, vagy Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető mondatai, aki felülvizsgálná a magyar parlamenti bizottságok ellenzék által betöltött tisztségeit, elképesztőek. „Minden határon túlmegy, amivel most fenyegeti, zsarolja” a Fidesz a magyar ellenzéket – mondta.

S teszi ezt úgy, hogy aktívan kampányolt és ellene is szavazott Kovács László egykori szocialista külügyminiszter európai biztosi kinevezésének, Fazakas Szabolcs kinevezésének az Európai Számvevőszékhez, sőt még Andor László foglalkoztatási biztosi kinevezésének is, pedig ő még csak nem is pártpolitikus.

„Ott folytatja a Fidesz, ahol abbahagyta a kampányban. A nemzet ellenségének, a haza ellenségének tekint mindenkit, aki nem Orbán Viktort akarja képviselni, hanem azt akarja, hogy az orbáni politikától eltérő hangulatú, stílusú, értékvilágú politika legyen Magyarországon és Európában” – mondta.

Ujhelyi egyébként „látszatfelháborodásnak” nevezte a Fidesz megnyilatkozásait az EP-bizottsági helyek ügyében, amivel az önkormányzati választástól akarja elriasztani az ellenzéki szavazókat, mivel miután Brüsszelben elfogyott a mozgástere, itthon is egyre több városban látszik, hogy veszíthet.

Ujhelyi azt mondta: „hallatni fogja a hangját” az uniós bizottsági elnökjelölt, Ursula von der Leyen megválasztásakor, hiszen az elnököt nem miniszterelnökök alkujával kell kijelölni, hanem az európai választók akaratát tiszteletben tartva.

Azt s elmondta: az Európai Parlament Közlekedési és Turisztikai szakbizottságának alelnökeként tárgyalni fog a Suzukival, amelynek magyarországi gyára, teljesen törvényellenesen, nem engedi működni a szakszervezeteket.

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: