Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Magyarország erős és büszke európai ország – nyomatja a kormánypropaganda. Azonban ha megnézzük kis hazánkat nem ennyire rózsás az a kép, mint amelyet a milliárdos plakátok felfestenek nekünk.

Időnként dögkútból esznek a szegények Orbán büszke országában

Hiába jár a KSH adatai szerint 300 ezer forint felett a bruttó átlagfizetés Magyarországon, ez a statisztikai adat nem tükrözi a valóságot, hiszen a jól fizető kevesek húzzák fel az átlagot. Vannak olyan települések (nem Felcsútra gondolunk), amelyek szinte tetszhalott állapotban vannak, az ott élők, szinte vegetálnak – írja a Pénzcentrum.

Ezekben a nyomorfalvakban hozzávetőlegesen két és félszer kisebb az egy lakosra jutó összes nettó jövedelem, mint a leggazdagabb járásokban. Akadnak olyan családok, amelyeknél gyakorta előfordul, hogy a dögkútból (verem elhullott állatok tetemének) szerzik be az ebédre, vacsorára valót.

A szegénység és/vagy társadalmi kirekesztődés szempontjából a gyermekek, a fiatalkorúak, az egyszülős családok, a munkanélküliek és a roma származásúak a legveszélyeztetettebbek. Illetve egy régió életszínvonalát egyértelműen meghatározza az ott élők munkavállalási hajlandósága – már, ha akad egyáltalán munka a régióban.

A legszegényebb államigazgatási járásokban bőven 10 százalék felett van a munkanélküliségi ráta. Sőt, akad olyan járás is, ahol közel 16 százalékos ez a mutató (összehasonlításként, a leggazdagabbakban 3 százalék alatt mozog a munkanélküliségi ráta).

Ezeken a településeken az egy lakosra eső összes nettó jövedelem: körülbelül 41 000 Ft/hó.

Az sem meglepetés, hogy nemcsak a kivándorlás, de a belső migráció is rendkívül jelentős Magyarországon. A GKI Gazdaságkutató Zrt. friss elemzése szerint ugyanis a belső migráció és az egyes városokban élők jövedelmi változásai között egyértelmű a kapcsolat.

A legnagyobb zuhanást Miskolcon mérték, ott a megfigyelt nyolc évben 12 ezerrel csökkent a népesség.

Az ország szegényebb részeiről sokan költöznek el az országon belül máshova, de területileg koncentráltan, néhány jómódú nagyvárost választanak csak. A legnépszerűbb célpont Budapest, majd Győr, Sopron és Székesfehérvár következik a listán.

Az MSZP ehhez mérten folyamatosan karitatív akciókat szervez, a szegénység enyhítésére. A Szocialista Párt ruhaosztásokkal és ételosztásokkal küzd a szegénység ellen, azonban belátható, hogy ez egy szélmalomharc. Ameddig a kormány gazdaságpolitikája nem vált irányt, ameddig a stadion előrébb való, mint a gyermekéhezés ügye, ameddig a haver/sogor/koma/rokon zsebének kitömésével van elfoglalva a kormány a magyar emberek nyomorognak.

 

Forrás: Pénzcentrum/Sztárklikk/BalraMagyar

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: