Czeglédy Csaba - Fotó: nyugat.hu
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

„Ez egy kamuhivatkozás, ez nem rólam szól, hanem arról, hogyan csorbítsák az ellenzéki képviselőjelöltek jogait a 2022-es országgyűlési választásokra” – szögezte le Czeglédy Csaba,

Akitől azt kérdezte a Hírklikk, hogy milyen érzés „lex Czeglédyként” is fennmaradni. „A képviselői mentelmi jogok megnyirbálása is mutatja, hogy Orbán Erdogan és Putyin nyomdokain halad” – tette hozzá.

Mint tudjuk a parlament kedden – 153 igennel 26 nemmel és 3 tartózkodással – módosította az országgyűlési és az európai parlamenti (EP-) képviselőjelölteket megillető mentelmi jog szabályozását. Ennek eredményeként a jövőben nem jár mentelmi jog azoknak, akikkel szemben jelöltté válásuk előtt kényszerintézkedést rendeltek el, illetve vádat emeltek.

„Harminc évvel ezelőtt megszületett konszenzust rúgtak fel a módosítással” – szögezte le Czeglédy, emlékeztetve: az eredeti szabályozás célja az volt, hogy az, aki úgy dönt, nyugodtan váljon képviselőjelöltté, őt a hatóságok ne zavarhassák, zargathassák. „A Fidesz és holdudvara egyszerűen retteg attól, hogy mi történik, ha egyszer elveszítik a választásokat, tudják, hogy felelősségre vonnák őket” – mondta a szombathelyi politikus.
Hozzáfűzte: „Ne gondolja senki, hogy nem fognak minden határt átlépve, minden eszközt megragadva megpróbálni megakadályozni ezt”. A mostani módosítással pedig „fegyvert adtak a Polt Péter által vezetett ügyészség kezébe, hogy fel tudjanak lépni a potenciális képviselőjelöltekkel szemben”

Czeglédy szerint ráadásul a törvénymódosítást mintegy politikai paravánként is használták, eltakarva a tegnapi napon megszületett még súlyosabb törvénymódosításokat, például a Magyar Tudományos Akadémia felszántását eredményező módosítást vagy éppen az amerikai-magyar védelmi együttműködési megállapodás elfogadásával azt, hogyan válunk az USA gyarmatává (megj.: a megállapodás értelmében amerikai katonák állandó jelleggel állomásozhatnának Magyarország területén).

Nem szólva arról, hogy olyan képviselő szavazatával döntöttek képviselői mentelmi jogok korlátozásáról, akit pontosan a mentelmi jog eddigi szabályozása mentett meg az igazságszolgáltatástól. „Mindez egyértelműen mutatja, hogy Orbán Putyin és Erdogan nyomában halad” – szögezte le Czeglédy Csaba.

Forrás: Hírklikk

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: