Lázár János egy doboz kék Szofival a kezében üzent Gulyás Gergelynek és Orbán Viktornak - Fotó: Facebook
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Lázár János benyújtott egy törvényjavaslatot, hogy Magyarország füstmentes legyen. A kormány támogatja az egykori miniszter előterjesztését. Lázár az e-ciginek is nekiment.

Lázár János fideszes képviselő a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításával és a nemdohányzók védelmével összefüggő egyes törvények módosítására tett javaslatot. (A javaslat ITT érhető el.) Mint mondta, az előterjesztés az általános vita után ősszel, európai uniós notifikáció után kerülhet vissza az Országgyűlés elé.

A javaslat legfontosabb üzenetének azt nevezte, hogy Magyarország belátható időn belül, Európai Unióban elsőként füstmentes országgá váljon.
Ismertetése szerint az előterjesztés számos kérdésben szigorítást vezetne be, így a korábbinál több esetben lesz kötelező jogsértés esetén bírság alkalmazása, Úgy folytatta, amennyiben a vámhatóság vizsgálata alapján egy trafikban háromszor egymást követően kiskorút szolgálnak ki, akkor elveszik a koncessziós jogot. Lázár János folyamatosan, felmenő rendszerben, a mai koncessziós jogokat nem érintve csökkentené a koncessziós kiírásokat, így a mai 3 ezer helyett, 4 ezer lakosonként lenne kötelező trakfikkoncessziót kiírni.

Meggyőzhetetlen és elszánt vagyok abban, hogy ki kell vezetni a következő húsz évben a hagyományos dohánytermékeket és ennek egyik módja a hozzáférés korlátozása – jelentette ki. Kitért arra is: az e-cigaretták és az új típusú dohánytermékkel kapcsolatos kiegészítőket és reklámtevékenységet korlátozni és tiltani kell, és be kell vinni ezeket a termékeket az állami, adóhatósági kontroll alatt tartott trafikokba.

Hozzátette: a nikotinmentességet ígérő e-cigarettval kapcsolatos minden segéd- és kiegészítő eszköznek a kereskedelmét is kontroll alá vonnák, és ilyen termékekkel nem lehetne 18 év alattiakat kiszolgálni. Rámutatott: a hagyományos cigaretta kifutóban van a következő 20 évben, és az e-cigaretta, illetve mások, új típusú termékek váltják majd fel, a multik pedig azzal kampányolnak, hogy ez nem okoz tüdőrákot. Lázár János óvott mindenkit attól, hogy ezt a „multinacionális dumát benyalja”.

Lázár jelezte: a témával kapcsolatban intézkedéscsomag-javaslatot tett le a miniszterelnök és a kormány asztalára, amelynek ez az előterjesztés is része, és amelyben például a gépjárműben való dohányzás tiltása vagy a KDNP kezdeményezésére a társasházak közös területein való dohányzás kérdése, illetve a 2020 után születettek dohánytermék-vásárláshoz való jogának megvonása is felmerült.

Úgy vélte: előbb vagy utóbb a gazdasági és demográfiai szempontok miatt a kormányzatnak nem marad más lehetősége, minthogy hozzájáruljon ezekhez a lépésekhez. Hangsúlyozta: tavaly 20-22 ezer ember halt meg a dohányzás következtében, és az éves 30-35 ezer daganatos megbetegedés miatt bekövetkezett halálesetből 10 ezren a tüdőrák áldozatai lesznek. Hangsúlyozta: jelenleg 2,5 millió ember dohányzik Magyarországon, évente 7,6 milliárd szál cigarettát szívnak el, és minderre 700 milliárd forintot költenek, azonban a dohányzással kapcsolatos megbetegedések miatti 150-200 milliárdos költségvetési kiadás, a kifizetett táppénz, rokkantnyugdíj, és a munkaadók vesztesége jóval több, mint amennyi a bevétel.

Rámutatott: az eddigi kormányzati intézkedések – a cigaretta árának tudatos drágítása, a szórakozóhelyek és éttermek füstmentessé tétele, a trafiktörvény és a hozzáférési lehetőségek szűkítése – megmutatkoznak abban, hogy 2009-bez képest 38 százalékról 25-27 százalékra csökkent az aktív dohányzók aránya, a 13-15 éves korosztályban 58-ról 74 százalékra emelkedett azok aránya, akik abszolút elutasítják a dohányzást, a tizenévesek között pedig 30-ról 20 százalékra csökkent a rendszeres dohányzók aránya.

Fónagy János nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár azt mondta: a kormány támogatja az előterjesztést. Hozzátette: a kabinet az életminőség javítását alapvető célnak tekinti, főleg a fiatalok egészségtudatosságának kialakítását. Ennek egyik eszköze, hogy a kiskorúak számára korlátozzák a hozzáférést a dohánytermékekhez, és védelmet nyújtanak a nem dohányzók, a várandós nők és az idősek számra.  A jövőben nem háromezer, hanem négyezer emberenként adható ki egy koncesszió – sorolta ő is az előnyöket.

Egy angol tanulmány szerint (itthon nincs sajtója) az, aki letette a cigit, annál az infarktus és az agyvérzés kockázata a nem dohányzókhoz képest a háromszorosa. Amilyen f@sza a magyar egészségügy,hogyan fogja kezelni a több beteget, amikor most sem bír velük. Lehet, kormányunknak és főleg ennek a nagyorrúnak a halálozás emelkedése nem gond, mert kevesebbekkel kell foglalkozni.

Ma jóval többen meghalnak elégtelen táplálkozás, télen hideg lakás, az egészségügy szinte teljes hiánya miatt, mint a dohányzás következtében.

Ne tegyünk már úgy, mintha a köcsög kormánynak annyira fontos volna a lakosság. A cigit nem lehet törvénnyel és tiltással kivenni az emberek szájából. Ahhoz egészségnevelés, egészségkultúra, a dohányzást elítélő mély társadalmi konszenzus kell. Bár inkább erre törekednének, jaj, hoppá, akkor ráférne egy nagy szemléletváltás az oktatásra is. Mert ez a rendszer biorobotokat gyárt, nem gondolkodó embereket nevel.

Emlékszik Lázár a szesztilalomra? Ugye, milyen sikeres volt?
Főleg annak, akinek volt szesz a birtokában és jókora felárral tudta értékesíteni, és így jelentős extraprofitra tett szert.
“A javaslat legfontosabb üzenetének azt nevezte, hogy Magyarország belátható időn belül, Európai Unióban elsőként füstmentes országgá váljon.” –
Az emberek üzenetét tolmácsolom Lázárnak: “Az emberek üzenete az, hogy Magyarország belátható időn belül korrupció és tolvajmentes országgá váljon, az Európai Unióban először.”

János, János… akár ezt is mondhattad volna: Szarrá keresem magam a dohánykereskedelmen, közben játszom a kérlelhetetlen dohányzásellenes egészségfasisztát. Filmekben ábrázolják így a korrupt politikust.
Az egészből meg nyilván csak annyi a lényeg, hogy 4-ből 1 trafikot be lehessen zárni és az e-cigi kereskedésre is rátehessék az enyves kezüket, a többi porhintés.

Forrás: HVG / BalraMagyar

 

Szólj hozzá!

Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: