Korózs Lajos, a Népjóléti bizottság elnöke
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

„Közel sem olyan szép a leányzó fekvése” a hétvégén az egészségügyben meghirdetett „veretes” 8%-os béremelés nyomán, hiszen csak mintegy 4000 Ft-os emelést jelent, és az ágazatban dolgozók évek óta várnak már erre…

„Közel sem olyan szép a leányzó fekvése” a hétvégén az egészségügyben meghirdetett „veretes” 8%-os béremelés nyomán, hiszen csak mintegy 4000 Ft-os emelést jelent, és az ágazatban dolgozók évek óta várnak már erre – mondta Korózs Lajos MSZP-s politikus, a parlament Népjóléti Bizottságának elnöke napirend előtt a parlamentben hétfőn.
„Ezek az emberek sokkal többet érdemelnek” – mondta.

Ha július elsejével realizálódik is a béremelés, csak a minimálbér, illetve a szakmai bérminimum eléréséhez lesz elegendő – amit egyébként az egészségügyi dolgozók 15%-a ma nem kap meg.

„Amikor az alapbér 200 000 forint, akkor átlagosan 340 000-ről csak azok beszélnek, akik torzítani, csúsztatni akarnak” – mutatott rá Korózs, kiemelve: az utóbbi összeget csak azoknak a fizetése éri el, akik másfélszer többet dolgoznak, mint amennyit egyáltalán lehetne: éjszakai, hétvégi és ünnepnapi pluszműszakokban vállalnak rengeteg túlórát.

A jelenlegi fizetési gyakorlat sem az előmenetelt, sem a szakmai gyakorlatot, sem a hűséget nem díjazza, s még erkölcsi elismerést sem biztosít – mutatott rá.

A most meghirdetett 8 %-os béremelést már 2016-ban és 2017-ben is meghirdették; a mostaninál tehát semmi másról nincsen szó, mint egy elmaradt béremelésről. A védőnők örömmel nyugtázták, hogy végre ők is az ágazati bártábla alapján kapják a fizetésemelésüket – csakhogy erre 2013 óta várnak!

Közben az egészségügyi ellátórendszerből 35%-nyi munkaerő hiányzik. Maga a miniszter ismerte el korábban, hogy azért halt meg gyógyítható betegségekben 24 000 ember, mert nem kapott megfelelő kezelést; és már közhelyszámba megy, hogy Magyarországon kórházi fertőzésben pedig többen halnak meg, mint közúti balesetben.

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: