Karácsony Gergely
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A budapesti ellenzéki főpolgármester-jelöltek a Vasas szakszervezet központi székházában vitáztak egymással.

A Gulyás Márton civil aktivista vezette Partizán csapata vállalta, hogy vezeti a három esélyes demokrata főpolgármester aspiráns vitáját. Kálmán Olga (DK), Karácsony Gergely (MSZP-P) és Kerpel-Fronius Gábor (Momentum) csapnak így tehát össze  egymással.

A jelöltek nem egymás személyét vitatták, hanem elsősorban programalapon vitatkoztak, így a vita nem személyeskedő vagy politikai jellegű, sokkal inkább szakmai vita volt.

Karácsony Gergely – magasan vitte a prímet szakmaiságával

Szinte nem volt olyan kérdés, amelyre Karácsony Gergely ne valami konkrét számmal vagy már az általa vezetett Zuglóban megvalósított programmal válaszolt volna. Amikor a kérdés például az volt, hogy bevezetné-e a Transparency International átláthatósági programját, igen helyett azt válaszolta, hogy Zuglóban már bevezette és főpolgármesterként továbbvinné.

Rég láttunk ennyire szakmailag felkészült jelöltet, aki minden felmerülő problémára vagy saját vagy nemzetközi példával tudott válaszolni, számokkal alátámasztva. Nyilván Karácsonynak hendikeppje volt, hiszen ő gyakorló polgármesterként alkalmat kapott a választóktól, hogy bizonyítson, így a szájából nem puszta ígérgetésnek tűnt, amikor bérlakásprogramról, rezsikompenzációról vagy átlátható nyílt önkormányzatról beszélt.

Zugló polgármestere a civil szervezeteknek adná a budapesti városháza alsó szintjét, hogy azok ott alakíthassák ki irodáikat.

“Nem ellenzéki főpolgármester-jelöltet keresünk, hanem a budapestiek emberét aki Orbán szemében néz és megmondja: eddig és ne tovább!”

Bejelentette: bevezetne egy úgynevezett “Tiborcz-adót” és az abból befolyó pénzt a hajléktalanellátásra fordítaná, hogy a lopott pénzt visszavéve valami hasznos dologra költse a várost.

Bár zöld vagyok, de egyszerre kell cselekedni azért, aki a világvégétől retteg, meg azért is, aki a hónap végétől.

Kálmán Olga – humorral és személyes történetekkel érvelt

Kálmán Olga megnyerő személyisége itt is feltűnt, látszott, hogy sokat készült a vitára, hiszen voltak pontok amikre csípőből tudott válaszolni, bizonyos kérdésekben azonban bizonytalan volt. Olga egyik fő pontja az volt, hogy Budapestnek vissza kell adni a szabad sajtót, illetve a közlekedéssel kapcsolatban a hármas metró azonnali légkondicionálását ígérte.

Viszont tagadhatatlan, hogy Kálmán Olga volt talán a leghumorosabb jelölt, ugyanis színes közbeszólásaival sokszor csalt mosolyt az arcomra, miközben hallgattam. Olga egy megnyerő személyiség, rutinos a nyilvános szereplésekben, azonban látszik, hogy egyenlőre kényelmetlen számára a politikusi szerep.

A hajléktalanság szerinte nem rendészeti vagy köztisztasági kérdés, bár igaza van azoknak akiket zavar a hajléktalanság, azonban nem a közbiztonsági vagy köztisztasági, hanem emberiességi kérdés is. Ezért 5 év alatt 5 milliárddal emelné az ellátásra szánt forrásokat.

Hitvallásaként elmondta: nem csak pártokat képvisel, hanem a budapesti embereket is. Mindenkit, jobb és baloldali polgárokat egyaránt. Mert nincs jobb vagy baloldali probléma csak probléma van. Ő nem fog különbséget tenni, mindenkit képviselni akar.

Kerpel-Fronius Gábor – Karácsony mindent elmondott amit szerettem volna

Kerpel-Fronius Gábor a Momentum jelöltje igen hasonló programot vázolt fel, mint amiről Karácsony Gergely is beszélt. A vita egy pontján kijelentette: “Karácsony Gergely ékes szólással mindent elmondott, amit szerettem volna”

Kerpel-Fronius szerint a főpolgármesternek igen is az élére kell állnia bizonyos budapesti tüntetéseknek, amikor a hajléktalanok vagy az elesettek mellett tüntetnek.

Kerpel-Fronius szerint költségvetési válság van Budapesten ezért nem elsősorban nagy változásokra kell várni, hanem kicsi, de azonnali, a Budapestiek számára azonnali pozitív változásokat jelentő döntéseket, melyek sok esetben nem kerülnek pénzbe.

A hajléktalanság kérdésében elmondta: Át kell venni Karácsony Gergely már működő zuglói programját. Hitvallását négy szóban foglalta össze: vízió, átláthatóság, együttműködés, könyörületesség.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: