Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Bevallom amikor először láttam a videót, a döbbenettől nem is tudtam, hogy mit szóljak.

Mindig, mióta demokratikus választások vannak, időről időre felmerül a választási csalás. Magyarországon az elmúlt években szinte nem volt olyan választás, amely kapcsán ne merült volna fel választási csalás.

Gondoljunk csak a láncszavazásokra, a szavazatvásárlási botrányokra, vagy arra, hogy önmagában a választási rendszerünk mennyire igazságos, főleg úgy, hogy a szavazatok kevesebb, mint a felével kétharmados győzelmet lehet aratni.

Mégis sokak fantáziáját mozgatja az, mi történhet a fekete dobozban, vagyis a szavazatok összesítésekor, a fülkétől a jegyzőkönyvig. Mindenkinek a demokráciába vetett hitét megringatja az alábbi videó.

Egy orosz nyelvű videó került fel az internetre, aminek készítője bemutatja, hogyan trükköznek a szavazatokkal. Ez a módszer nem csak hogy meglepő, de egyenesen riasztó.

A videó készítője a szavazófülkében mutatja meg, hogy a kihelyezett toll tintája, mellyel  le lehet adni a voksot, hő hatására szőrén szálán eltűnik. Tehát a szavazat eltüntetéséhez elegendő egy egyszerű öngyújtó, de valószínűleg ez dörzsölés hatására is eltűnik.

Mindezzel a bemutató után szembesíti a választási bizottság tagjait:

Persze a készítés körülményeit nem ismerjük. Nem tudjuk, melyik ország melyik választásán zajlott le ez az esemény, már ha valós a videó. Mindenesetre nagyon elgondolkodtató, hogy a szavazóhelyiségekbe elhelyezett tollak vajon milyen tintát tartalmaznak.

Nem véletlen, hogy 2014-ben Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje minden kampányrendezvényén elmondta: Mindenki vigyen magával saját tollat.

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: