2018. március 15. Diáktüntetés az oktatásért, az Opera előtt. Fotó: Draskovics Ádám KÉPÜNK jelen esetben illusztráció
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Szabadságot a tudománynak, szabadságot az Akadémiának címmel tartanak felvonulást vasárnap Budapesten, hogy így tiltakozzanak a kormány ellen, kiállnak a Magyar Tudományos Akadémia mellett.

A Magyar Tudományos Akadémia vezetése hétfő délután kapta meg a kutatóhálózatok leválasztásáról szóló kormánytervezetet az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól (ITM). Ekkor derült ki, hiába a hosszú egyeztetési folyamat és az MTA ellenállása, ahogy arra számítani lehetett, végül csak az történik, amit Palkovics László akart: a kutatóintézetek elkerülnek az MTA-tól.

Az MTA ugyan jelezte, nem fogadják ezt el, Gulyás Gergely miniszter erre a csütörtöki Kormányinfón azt mondta, ezt nem is az Akadémiának, hanem a Parlamentnek kell elfogadnia. Fiatal kutatók levelet is írtak Orbánnak, félnek, egy teljes tudósnemzedék veszhet el.

Ilyen előzmények után tüntetnek vasárnap az MTA mellett, több ezren. A vasárnapi tüntetés meghívójában ez a szöveg állt:

„Palkovics miniszter olyan törvénytervezetet készít elő, amely az MTA közgyűlési határozatainak ellenére önkényesen, szakmai indokok nélkül szakítaná el az Akadémia kutatóhálózatát, az akadémiai vagyont pedig de facto államosítaná. Ez rablás, a szellemi és anyagi erőforrások kisajátítása. A minisztérium a kutatóintézeteket új intézményhálózatba terelné, amely kormányzati többségű irányítótestület vezetése alatt működne a jövőben. Ez a lépés a mindenkori kormánytól független akadémiai kutatóhálózat és egyben az autonóm kutatási tevékenység végét jelenti Magyarországon.

Ne hagyjuk, hogy a tudomány szabadsága (is) elvesszen!”

A magyar értelmiség eddig szemét-fülét becsukta (vagy fülét-farkát behúzta?). Ez már nem az a korszak, amikor ellenállhat. A helyzete reménytelen, a felelőssége hatalmas. Már ha van még magyar értelmiség… Mert ha lenne, és nemcsak névleg, papíron, akkor valószínűleg felismerné az érdekeit és EGYÜTT tenne érte. De nincs. És eddig sem volt sehol, amikor az egyetemeket, általában az oktatásügyet, vagy csak a munka törvénykönyvét babrálta ez a sok arrogáns tahó a Fideszben. Vagy csak tessék egy pillantást vetni az egészségügyre.

Forrás: HVG / BalraMagyar / Mérce

 

Szólj hozzá!

Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: