Manfred Weber és Orbán Viktor - Fotó: MTI
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Nem vártak túl sokat az eredményhirdetés után.

Orbán ugyan hatalmas belpolitikai sikert ért el, azonban mindez az európai színtéren fabatkát sem ér. Nem sikerült sem az európai szélsőségeseknek áttörniük, sem Orbánnak olyan pozíciót foglalnia, ami megmenthetné.

Az Európai Néppárt 26 mandátumos többséget szerzett a Szocialistákkal szemben, ami messze több, mint a Fidesz 13 mandátuma, így Orbán terve, hogy zsarolhassa a Néppártot megbukott.

Megérkezett a Néppárt válasza

Manfred Weber az Európai Néppárt vezetője határozott állítás tett. Szerinte a 26 mandátumos többség ‘megválaszolja a Fidesszel kapcsolatos kérdést’.

Weber az Európai Parlamentben rendezett eredményvárón elmondott beszédében kijelentette: az EPP továbbra sem nyitott sem a balról, sem a jobbról érkező szélsőségek előtt.

Egyetlen olyan párttal sem hajlandó együttműködni, amely nem hisz Európában, az európai jövőben – tette hozzá.

Ez pedig azt jelenti, hogy a jelenleg is felfüggesztett státuszban lévő Fidesz sorsa eldőlt, a selyemzsinórt megküldte a selyemzsinórt.

Kijelentette, az európai parlamenti választások legnagyobb eredménye az európai demokrácia győzelme. A magas részvételi arány az Európai Unió intézményei közül leginkább a parlamentet erősíti – mondta.

Azt hangsúlyozta, hogy a választások eredménye nem örömünnep az EPP számára, mivel a pártcsalád számos képviselői helyet veszített. A megszerzett mandátumok azonban egyebek mellett azt a feladatot róják rá, hogy a szavazók által kívánt stabilitást teremtse meg az Európai Unió számára. Ehhez elsődlegesen az elkövetkező öt év szigorú, stratégiai programját kell összeállítani azokkal a pártokkal együtt, amelyek hajlandóak áldozatot hozni Európa jövőjéért – mondta.

“Itt az ideje, hogy véget vessünk a krízisek Európájának és egy derűlátóbb Európa építésébe kezdjünk, amely azt mutatja meg az európaiaknak, hogy milyen sokat el lehet érni előremutató együttműködések által” – fogalmazott.

Egy arra irányuló újságírói kérdésre, hogy az Európai Néppárt a jövőben együtt kíván-e működni a 13 mandátumot szerzett Fidesszel, Werber kijelentette:

az EPP-nek a következő Európai Parlament legnagyobb képviselőcsoportjának mintegy 26 mandátumos többsége van, ami véleménye szerint “megválaszolja a Fidesszel kapcsolatos kérdést”.

Az EPP számára kulcsfontosságú, hogy olyan pártokkal dolgozzon együtt, amelyek “valóban hisznek az Európai Unió jövőjében” – tette hozzá.

Az csak ezután dől el, hogy a Fidesz marad-e az Európai Néppártban. Nem egyértelmű, hogy ezt a döntést melyik fél fogja meghozni, mert formálisan a Fidesz függesztette fel tagságát a szövetségben, ugyanakkor az EPP is kijelölt egy vének tanácsának is nevezett bizottságot, hogy vizsgálja meg a magyar kormánypárt mennyire tartja be a Néppárt elveit.

A választási kampány alatt a konfliktusok száma nem csökkent, hanem nőtt, különösen akkor, amikor Orbán Viktor bejelentette, számukra többé nem megfelelő jelölt Manfred Weber a bizottsági elnöki posztra, így nem is támogatják tovább a Néppárt csúcsjelöltjét.

Csakhogy az Európai Parlamenti választásokon az elemzők által vártnál rosszabb eredményt értek el végül az EU-kritikus erők, míg a liberálisok és a zöldek megerősödtek. Bár a Néppárt veszített a támogatottságából, nem veszített annyit, hogy rá legyen szorulva a szélsőséges pártok támogatására, sőt, Manfred Weber éjjeli nyilatkozatából egyértelmű, hogy inkább a mérsékelt erők összefogása várható.

Magyarország szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy ilyen körülmények között a Fidesz kiszorul-e az uniót irányító szövetségből.

Ebben az esetben ugyanis Magyarországnak jóval kevesebb beleszólása lenne az uniós források elosztásába, miközben a következő pénzügyi ciklusról ezután születik meg a végső döntés.

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: