Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A napközbeni részvételi adatok alapján és az eddigi közvélemény-kutatási számok alapján a BalraMagyar által felkért elemzőcsapat összeállított egy várható végeredményt.

A Fidesz-KDNP bizonyosan megnyerte az Európai Parlamenti Választásokat, azonban a történelmi győzelme elmaradt. A választás egyértelmű nagy vesztese az LMP lehet, akinek szinte semmi esélye arra, hogy mandátumot szerezzen.

Számszerűsítve az adatok a várható végeredmény:

Fidesz KDNP: 54 %
MSZP-Párbeszéd 12%
Jobbik: 10%
DK: 8 %

Momentum: 5%

MSZP-P hozták a kötelezőt

A számokból még nem derül ki pontos mandátumszám, azonban elmondható, hogy valószínűleg eldőlt a nap kérdése és Jávor Benedek bekerül a brüsszeli döntéshozatalba.

Ezen túl a Szocialisták megszerzik várhatólag a legtöbb szavazatot az ellenzéki oldalon, így újra az MSZP lesz a vezető ellenzéki párt.

DK nagyot bukott a koncepció

A számok azonban más tényadatra világítanak rá, hogy a Demokratikus Koalíció koncepciója, hogy a külön listák több mandátumot hoznak megbukott. Bár pontos mandátumszámot nem tudunk, de azt igen, hogy ha közös listán indultak volna a pártok, akkor több mandátumot vehetett volna el az ellenzék a Fidesztől.

Ugyanis a DK önzőségével nem gondolta végig, hogy a kieső LMP és a billegő Momentum szavazatai a kukában landoltak. De még ha ez a két párt nem is ment volna közös listára, a választási metódusából következően a tiszta listás választás a nagy politikai tömböknek kedvez.

A kérdés nem az, hogy a DK rosszul döntött-e vagy sem, hanem hogy egy vagy két mandátum landol-e emiatt a döntés miatt a Fidesznél – írja elemzőnk.

Nagy vesztes lehet a Jobbik

Magához képest katasztrofális lesz a Jobbik szereplése, mely párt először a 2009-es EP válaszosokon tűnt fel. Akkor 16%-ot kapott a Jobbik, most aligha lesz a közelében a párt.

LMP: Megsemmisítő vereség

Minden jel szerint az LMP nem szerez mandátumot, amely megsemmisítő vereség lehet a párt számára. Nem elég, hogy a végsőkig meggyengült a párt az országgyűlési választások után, most az 5% alatti eredmény végleg zátonyra futtatja a pártot.

Momentum

Nagy kérdés a Momentum, hiszen az elemzők szerint nagyon rezeg a léc, egyenlőre nem lehet tudni, mi a vége a dolognak. Itt még bármi lehet.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: