Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Rekord részvétellel zajlik a 2019-es Európa Parlamenti választás. Mér csaknem több, mint 10%-al többen mentek el szavazni, mint az 5 évvel ezelőtti voksolásra.

Úgy néz ki délutánra elkezdett éledezni az ellenzéki tábor is, ugyanis a reggeli órákban főként a Fidesznek kedvező körzetekből indultak el szavazni, azonban a meccs közel sem lefutott, hiszen az előrejelzések alapján egyáltalán nem mindegy, hogy az ellenzéknek sikerül-e meggátolnia a Fidesz történelmi méretű győzelmét.

Szoros küzdelemben a Fidesz plusz mandátumokat szerezhet

Szinte bizonyos, hogy a DK elégedetten zárhatja a mai napot, ugyanis politikai elemzőnk véleménye szerint Dobrev Klára szinte bizonyosan bejut a brüsszeli törvényhozásba, ami hatalmas siker lehet a DK-nak.

Az MSZP azonban most kezdhet aggódni ugyanis a szocialista körzetek szavazó mindeddig nem indultak meg a szavazóurnák felé, így közel sem biztos, hogy Jávor Benedek aki a párt listájának 3. helyét foglalja el és akinek köszönhetjük, hogy a Paks 2. körüli visszaélések nyilvánosságra kerültek, újra kijut az Európai Parlamentbe.

Jávor mandátuma néhány száz szavazaton múlhat. Ha nem jut be, a Fidesz +1 mandátumot szerezhet.

Mi a tétje a voksolásnak?

Orbán Viktor arra számít, hogy az Európai Néppártnak – ahol felfüggesztették a tagságát – csupán szűk többsége lesz a Szocialistákhoz képet, így zsarolni tudja a Néppártot. Azonban az is tény, hogy Európa szerte egyre erősebbek a Szocialisták, így könnyen lehet, hogy az Unió történetében először baloldali vezetése lesz Brüsszelnek. Orbán tehát arra játszik, hogy a két nagy politikai tömb között csupán egy két mandátumnyi különbség lesz és így zsarolni tudja a képviselőivel a Néppártot. Ezért is fontos, hogy milyen mandátumarányokat szerez itthon az ellenzék, hogy meg tudják-e gátolni Orbán európai tervét.

A jelenlegi mandátumbecslés

Fidesz KDNP: 14 db
MSZP-Párbeszéd: 3 db

DK: 2 db

Jobbik: 2 db


LMP: 0 db
Momentum: 0 db
Kétfarkú K: 0 db
Mi Hazánk: 0 db


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: