Fotó: Formula1.com
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Hosszas betegség után távozott az ikon, a sebesség megszállottja földön és levegőben, sportban és üzletben…
Életének 70. évében meghalt Niki Lauda, háromszoros Forma-1 világbajnok, az egykori Lauda Air és a Niki légitársaság alapító-tulajdonosa. Laudán tavaly augusztus 2-án tüdőtranszplantációs műtétet kellett végrehajtani, miután egy ártalmatlannak indult megfázásból tüdőgyulladás alakult ki nála.

Bár a tüdőtranszplantáció technikája és sikeressége az elmúlt években sokat javult, Laudát pedig világhírű orvosok operálták egy bécsi klinikán, továbbra is az egyik legveszélyesebb műtétnek számít. Lauda esetében különösen figyelni kellett a kialakuló tüdőgyulladásra, mert a híres-hírhedt 1976-os versenybalesetekor olyan mérgező és forró gázokat lélegzett be, amelyek roncsolták a tüdejét. A kezelést pedig nagyon megnehezítette, hogy – szintén a baleset miatt – korábban már kétszer is veseátültetésen kellett átesnie, ami többek között azt is magával vonta, hogy speciális gyógyszerelésre volt szüksége.

Niki Lauda – Fotó: Alliance AFP Hoch Zwei

Lauda 1975-ben, 1977-ben, majd nagy visszatérése után 1984-ben lett Forma-1-es világbajnok, és eddig az egyetlen versenyző, aki a Ferrari és a McLaren színeiben is be tudta gyűjteni a címet. Legemlékezetesebb csatáját azonban 1976-ban vívta, a brit James Hunttal. Ez a szezon nem csak Lauda balesete miatt lett legendás, hanem azért is, mert Lauda a szezon utolsó versenyén Japánban a szakadó esőben pár kör után nem vállalta a versenyzést, kiállt, és az egyébként nem jó napot kifogó Hunt az utolsó pillanatban így tudta egyetlen ponttal megelőzni osztrák riválisát.

Niki Lauda – Fotó: Formula1 Twitter

Forrás: g7.hu

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: