Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Nagyon nagy baj készül az ellenzéki párt környékén.

Minderről tanúskodik Róna Sándor DK szóvivő kijelentése, melyet Miskolcon a Gulyás Márton által szervezett EP képviselőjelölti vitán elmondott. A DK európai parlamenti listájának 3. helyén szereplő Róna nyíltan beszélt arról a dilemmáról, amely a pártra szakíthatja az eget.

Gyakorlatilag az EP választási kampány előtt megindultak az ellenzéki megállapodások az önkormányzati választásokra. Akkoriban kibontakozott egy politikai vita, amelyben – most már egyre látványosabban látszik – hogy a DK a rossz álláspontot képviselte, amelynek súlyos ára lehet.

Az MSZP kezdeményezte ugyanis, hogy minden ellenzéki párt induljon közös választási listán. Tóth Bertalan az MSZP elnöke gyakorlatilag térden állva kérlelte a DK-t, hogy alkossanak közös listát. Ennek az oka nem más, mint hogy esély lett volna megszorongatni a Fideszt már most az EP választásokon. A DK azonban mereven elzárkózott és az önálló indulás mellett döntött.

Ez a körülmény, amelyet addig a DK következetesen képviselt, hogy a közös lista kevesebb mandátumot hoz az ellenzéknek mint az önálló indulás megbukni látszik. Még Róna Sándor szóvivő is elárulta ezt az aggodalmat a vitán, amikor azt mondta: “reméljük azoknak a kutatóknak lesz igaza, akik azt mondják,  hogy az önálló listák több szavazót képesek mozgatni és mobilizálni, reméljük ezzel kisebbségbe lehet szorítani a Fideszt”

Ma pedig ott tartunk, hogy az elemzők történelmi Fidesz győzelmet ígérnek. Ez pedig nem csak a DK-t de a többi pártot is igen nehéz helyzetbe fogja hozni, főleg ha a brüsszeli döntéshozatalban a Fidesz lesz a mérleg nyelve és így kénytelen lesz kiegyezni a Fidesszel a Néppárt.

Nem csak stratégiai, de politikai hiba volt, hogy külön listákon indultak a pártok és sajnos ennek az álláspontnak a DK volt az élharcosa. Ha pedig egy hét múlva kiderül, hogy azoknak volt igazuk, akik közös listát akartak, igen nehezen fogja tudni álláspontját – melyből most éppen kihátrálni próbál – megvédeni a DK. Ez beláthatatlan következménnyel lehet a pártra nézve.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: