Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Hatalmas tömeg, több ezer ember gyűlt össze a bécsi Ballhausplatzon azután, hogy Heinz-Christian Strache osztrák kancellár, a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője bejelentette, lemond az ibizai videó miatt.

A videó tanúsága szerint 2017-ben osztrák állami megbízásokat ígért egy orosz milliárdos rokonának vélt nőnek, ha megveszi a Kronen Zeitungot – derül ki az oe24.at élő hírfolyamából.

A tüntetők előre hozott parlamenti választásokat követeltek. Megjelent közöttük Andreas Schieder, az ellenzéki Ausztria Szociáldemokrata Pártja (SPÖ) EP-listavezetője is.

A Heinz-Christian Strache bukásához vezető videót 2017. július 24-én rögzítették. A politikus arról beszél rajta, hogy ha a milliárdos Igor Makarov állítólagos unokahúga, Aljona Makarova 50 százalékban bevásárolná magát a Kronen Zeitung kiadójába, a lap pedig beállna az FPÖ mögé, akkor a szélsőjobboldali párt jelentősen, 27 százalékról 34 százalékra növelhetné a támogatottságát a 2017. október 15-én tartott parlamenti választások előtt.

Kitér arra is, hogy a közvetlenül a Népszabadság bezárásról hírhedt osztrák üzletember, Heinrich Pecina lehetne a vevő, aki az elmúlt 15 évben mindent megvett Orbán Viktornak, ő pedig ugyanolyan médiakörnyezetet szeretne, amilyet a magyar miniszterelnök hozott létre a hazájában. Magyarországtól lehetne tanulni – kockáztatta meg Heinz-Christian Strache.

A 2017. október 15-i megméretést a papírformának megfelelően Sebastian Kurz kancellár pártja, a jobboldali Oztrák Néppárt (ÖVP) nyerte, a második az SPÖ, a harmadik az FPÖ lett, a 2013 és 2017 között regnáló nagykoalíció után azonban jelenleg ÖVP-FPÖ koalíció irányít.

A videót egyébként egy Ibiza városától néhány kilométerre fekvő 500 négyzetméteres medencés luxusvillában rögzítették. Három hálószoba, négy fürdőszoba van benne, és tartozik hozzá egy vendégház is.

2017. augusztus 22-25. között 2936 euróért bérelték ki. Hogy a felvételt ki készítette, a létezéséről elsőként hírt adó két német lap, a Der Soiegel és a Süddeutsche Zeitung nem árulta el, csak annyit közölt, hogy a szerkesztői tisztában vannak a kilétével. Az időzítés nyilvánvalóan nem véletlen, a videó kiszivárogtatása jelentősen befolyásolhatja a május 26-i EP-választás kimenetelét, és az esetleges előre hozott parlamenti választásokét is. Az oe24.at szerint az ÖVP-ben és az FPÖ-ben is azt rebesgetik, hogy előre hozott választások következnek.

Orbán Viktor nem volt hajlandó kommentárt fűzniaz osztrák alkancellár őt érintő megjegyzéseihez.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: