Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A 444.hu ma terjedelmes írást közölt “Minden idők legnagyobb Fidesz-győzelme érik” címmel. Kicsit utánajártunk ennek az állításnak. Maradjunk annyiban, mi mást tapasztaltunk.

“A 444.hu cikke nem egy felmérésre alapszik, hanem – mint ahogyan az a szövegből kiderült több felmérést vettek alapul, ám azok számait nem közölték. Hogy világos legyen ez így ebben a formában nem más, mint találgatás, sőt sokkal inkább riogatás” – állítja a portálunk által felkért szakértő.

“A portál módszertanának lényege nem máson, mint mandátumbecslésen és feltevéseken alapszik. Ilyen az amikor leírják, hogy HA 50% lesz a részvétel. Gyakorlatilag ez nem tudományos elemzés, inkább csak egy pesszimista jóslás.”

Egyébként a 444.hu sem számít a Fidesz tábor erősödésére, pusztán arról van szó az elemzésükben, hogy a 4 évvel ezelőtti alacsony EP választási részvételhez képest emelkedni fog a részvétel és aktívabbak lesznek a szavazóbázisok.

Ami izgalmas, hiszen a valós felmérések alapján az MSZP-Párbeszéd szavazói a legnatívabbak, őket követi a DK szavazóbázisa, majd a kormánypártoké. A puszta számokat megnézve az MSZP-P nagyjából 650 ezer szavazót tudhat maga mögött, a DK 500 ezer könyékén áll, míg reálisan a Jobbik 300 ezer voksra számíthat. Ez pedig azt jelenti, hogy ez a három párt 1,45 millió szavazatot kaphat, míg a Fidesz 2,1 millió szavazatra számíthat.

A kiegyenlítetlenséget éppen az ellenzék elaprózódottsága jelenti, ugyanis a kis pártok, mint az LMP szinte bizonyosan nem jut be a brüsszeli törvényhozásba, így a rá leadott szavazatok elvesznek (durván 150 ezer), míg a Momentum éppen csak bejutási küszöb peremén egyensúlyozik.

Ha összességében átgondoljuk, a két politikai tömb, az ellenzék és a kormánypártok hasonló mennyiségű szavazóval rendelkeznek, ám az, hogy külön listákon indul az ellenzék rontja az esélyeit.

De az bizonyos, hogy mindez nem újdonság, mint ahogyan az sem, hogy elsöprő, sosem látott Fidesz győzelem születhetne.

A jelenlegi állás:


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: