Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Három szóval jellemezhető a magyar egészségügy mostani helyzete: „Gyalázat, gyalázat, gyalázat”.

Az ágazat az összeomlás szélén áll, ezért az MSZP-Párbeszéd szövetség azonnali lépéseket sürget – mondta Korózs Lajos, az MSZP szakpolitikusa és Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke közös sajtótájékoztatón vasárnap.

Elmondták: az Ápolók világnapját ünnepeljük ma, de sajnos nincs ok semmilyen ünneplésre. Ezért még ma határozati javaslatot nyújtanak be a Parlamentnek, melyben azonnali 50 %-os béremelést követelnek az egészségügyi szakdolgozóknak.

Követelik, hogy minden szakdolgozóra terjesszék ki a bértáblát: nemcsak az ápolókra, de a műszakiakra, konyhásokra, műtősökre és mindenkire, aki az egészségügyben dolgozik. A bérpótlékokat fizessék ki, vezessék be a sürgősségi pótlékot, és a „valós, nem kamu” szakszervezetekkel dolgozzon ki a kormány olyan életpálya-modellt, ami nemcsak itthon tartja ápolókat, de haza is hozza a külföldre menekülteket.

Szabó elmondta: 50 000 ápoló dolgozik ma Magyarországon, de a minimumellátáshoz még legalább 25.000-re lenne szükség. Sokkal többen mennek nyugdíjba, mint ahányan elkezdik a pályát, és hiába indított a kormány néhány éve képzési programot, ezeket az iskolákat megszállják a külföldi munkaközvetítők és már az első évben elszerződtetik külföldre a pályakezdőket. Így aztán a magyar állam a magyar adófizetők pénzéből valójában külföldi egészségügyi munkaerő-képzést folytat.

A „katasztrofális helyzet” az alapellátásban is megmutatkozik, hiszen a háziorvosi praxisokban az ápolók több mint 60%-a még a bérminimumot sem keresi meg: kevesebb mint bruttó 180 000 forintot visz haza. S míg Balogh Zoltán korábbi és Kásler Miklós jelenlegi miniszter 50-60% béremelésről beszélt, valójában csak 8-10%-os emelés történt, és ez után is csak legfeljebb havi 2000 forinttal kaptak többet az ápolók.

„Nem csoda, hogy Orbán Viktor eltereli az egészségügyről a figyelmet (…), kitereli a pénzeket a saját haverjainak a magán-egészségügybe, miközben magyarok milliói vannak nap mint nap veszélyben a kórházakban” – mondta Szabó.

Korózs azt mondta: nem lehet csodát várni ott, ahol az ország első számú intézményében, a Honvéd Kórházban – ahol olyan kiemelt ellátást kellene nyújtani, amit sehol máshol az országban nem tudnak biztosítani – hétvégére bezárják a sürgősségi részleget.

Elmondta: a január elsején bevezetett „kiemelt bérezés” 2,1%-ot tett ki, szemben a 3,1%.os inflációval, ami reálbércsökkenést jelent az egészségügy egészére nézve.

Elsorolta: Szabolcs megyében egy fizikai munkakörben dolgozó egészségügyis a KSH adatai szerint nettó 64 560 forintot visz haza, Vas megyében nettó 103 577 forintot és Békés megyében 72 952 forintot. A szellemi munkát végzők pedig, akár egyetemi végzettséggel is, 171 000, 215 479, illetve 178 000 forintot. S azért fontos a Vas és a Békés megyei adat, mert „az a csoda, hogy még oda elmennek dolgozni, mert 5 kilométerrel odébb (…) ennek tízszeresét keresik meg” Ausztriában, de Romániában is jóval többet.

Éppen ezért az MSZP-Párbeszéd szerint a legelső lépés egy 50 %-os béremelés, európai parlamenti választási programjukban pedig az szerepel: a következő, ötéves európai parlamenti ciklus során emelkedjen a szakdolgozói minimálbér havi 750 000 forintra, az orvosoké pedig 1,5 millió forintra.

Az emelés forrását firtató kérdésre Korózs azt mondta: Van forrás, csak a kormány megcsapolja: egyszerűen nem adja oda azokat a pénzeket, amibe a gyógyítás kerül. Ezért van az, hogy a kórházak adósságállománya már az első negyedévben 10 milliárdos nagyságrendű.

„Nem stadionokat kell építeni, meg nem szökőkutakat meg műfüves pályát és még díszburkolatot, hanem az egészségügyi fejlesztésekre kell adni ezeket a forrásokat.”
A másik: „nem kell hagyni, hogy ellopják.” Az Európai Unió több tízmilliárdot adott Magyarországnak műszerekre és gépbeszerzésre; Korózs érdeklődésére néhány hete a Gazdasági Versenyhivatal is elismerte: a közbeszerzéseknél bűncselekmény történt, de még nyomoznak.

Szabó visszakérdezett: „Arra honnan volt forrás, hogy Orbán Viktor veje, Tiborcz István, 35 milliárd forintos vagyonnal Magyarország 32. leggazdagabb állampolgára lett? Erre honnan volt forrás? Onnan, hogy ellopták a pénzeket.”

Hozzátette: az elmúlt 15 évben 18 ezer milliárd forint érkezett Magyarországra az Európai Uniótól. Ebből nyugati színvonalú egészségügyet lehetett volna kialakítani, ha nem költöttek volna a fölösleges paksi beruházásra 3000 milliárd forintot, és nem határon túli focicsapatokat és egyházakat finanszíroznának belőle.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: