Hatalmas katasztrófa készül: Riasztó adatokat hozott nyilvánosságra Korózs Lajos és Szabó Tímea


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

Három szóval jellemezhető a magyar egészségügy mostani helyzete: „Gyalázat, gyalázat, gyalázat”.

Az ágazat az összeomlás szélén áll, ezért az MSZP-Párbeszéd szövetség azonnali lépéseket sürget – mondta Korózs Lajos, az MSZP szakpolitikusa és Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke közös sajtótájékoztatón vasárnap.

Elmondták: az Ápolók világnapját ünnepeljük ma, de sajnos nincs ok semmilyen ünneplésre. Ezért még ma határozati javaslatot nyújtanak be a Parlamentnek, melyben azonnali 50 %-os béremelést követelnek az egészségügyi szakdolgozóknak.

Követelik, hogy minden szakdolgozóra terjesszék ki a bértáblát: nemcsak az ápolókra, de a műszakiakra, konyhásokra, műtősökre és mindenkire, aki az egészségügyben dolgozik. A bérpótlékokat fizessék ki, vezessék be a sürgősségi pótlékot, és a „valós, nem kamu” szakszervezetekkel dolgozzon ki a kormány olyan életpálya-modellt, ami nemcsak itthon tartja ápolókat, de haza is hozza a külföldre menekülteket.

Szabó elmondta: 50 000 ápoló dolgozik ma Magyarországon, de a minimumellátáshoz még legalább 25.000-re lenne szükség. Sokkal többen mennek nyugdíjba, mint ahányan elkezdik a pályát, és hiába indított a kormány néhány éve képzési programot, ezeket az iskolákat megszállják a külföldi munkaközvetítők és már az első évben elszerződtetik külföldre a pályakezdőket. Így aztán a magyar állam a magyar adófizetők pénzéből valójában külföldi egészségügyi munkaerő-képzést folytat.

A „katasztrofális helyzet” az alapellátásban is megmutatkozik, hiszen a háziorvosi praxisokban az ápolók több mint 60%-a még a bérminimumot sem keresi meg: kevesebb mint bruttó 180 000 forintot visz haza. S míg Balogh Zoltán korábbi és Kásler Miklós jelenlegi miniszter 50-60% béremelésről beszélt, valójában csak 8-10%-os emelés történt, és ez után is csak legfeljebb havi 2000 forinttal kaptak többet az ápolók.

„Nem csoda, hogy Orbán Viktor eltereli az egészségügyről a figyelmet (…), kitereli a pénzeket a saját haverjainak a magán-egészségügybe, miközben magyarok milliói vannak nap mint nap veszélyben a kórházakban” – mondta Szabó.

Korózs azt mondta: nem lehet csodát várni ott, ahol az ország első számú intézményében, a Honvéd Kórházban – ahol olyan kiemelt ellátást kellene nyújtani, amit sehol máshol az országban nem tudnak biztosítani – hétvégére bezárják a sürgősségi részleget.

Felhívás!

Cikkünk a felhívás után folytatódik

A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.


Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!

Elmondta: a január elsején bevezetett „kiemelt bérezés” 2,1%-ot tett ki, szemben a 3,1%.os inflációval, ami reálbércsökkenést jelent az egészségügy egészére nézve.


Elsorolta: Szabolcs megyében egy fizikai munkakörben dolgozó egészségügyis a KSH adatai szerint nettó 64 560 forintot visz haza, Vas megyében nettó 103 577 forintot és Békés megyében 72 952 forintot. A szellemi munkát végzők pedig, akár egyetemi végzettséggel is, 171 000, 215 479, illetve 178 000 forintot. S azért fontos a Vas és a Békés megyei adat, mert „az a csoda, hogy még oda elmennek dolgozni, mert 5 kilométerrel odébb (…) ennek tízszeresét keresik meg” Ausztriában, de Romániában is jóval többet.


Éppen ezért az MSZP-Párbeszéd szerint a legelső lépés egy 50 %-os béremelés, európai parlamenti választási programjukban pedig az szerepel: a következő, ötéves európai parlamenti ciklus során emelkedjen a szakdolgozói minimálbér havi 750 000 forintra, az orvosoké pedig 1,5 millió forintra.

Az emelés forrását firtató kérdésre Korózs azt mondta: Van forrás, csak a kormány megcsapolja: egyszerűen nem adja oda azokat a pénzeket, amibe a gyógyítás kerül. Ezért van az, hogy a kórházak adósságállománya már az első negyedévben 10 milliárdos nagyságrendű.

„Nem stadionokat kell építeni, meg nem szökőkutakat meg műfüves pályát és még díszburkolatot, hanem az egészségügyi fejlesztésekre kell adni ezeket a forrásokat.”
A másik: „nem kell hagyni, hogy ellopják.” Az Európai Unió több tízmilliárdot adott Magyarországnak műszerekre és gépbeszerzésre; Korózs érdeklődésére néhány hete a Gazdasági Versenyhivatal is elismerte: a közbeszerzéseknél bűncselekmény történt, de még nyomoznak.

Szabó visszakérdezett: „Arra honnan volt forrás, hogy Orbán Viktor veje, Tiborcz István, 35 milliárd forintos vagyonnal Magyarország 32. leggazdagabb állampolgára lett? Erre honnan volt forrás? Onnan, hogy ellopták a pénzeket.”

Hozzátette: az elmúlt 15 évben 18 ezer milliárd forint érkezett Magyarországra az Európai Uniótól. Ebből nyugati színvonalú egészségügyet lehetett volna kialakítani, ha nem költöttek volna a fölösleges paksi beruházásra 3000 milliárd forintot, és nem határon túli focicsapatokat és egyházakat finanszíroznának belőle.


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson erre a képre. A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az “Indítás” gomb megnyomása után írja be, hogy “ellenzéki vagyok” és küldje el nekünk.

Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson erre a képre. A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az “Indítás” gomb megnyomása után írja be, hogy “ellenzéki vagyok” és küldje el nekünk.

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük