Orbán Viktor és kutyája, Nárcisz - Fotó: Facebook
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Visszaélései miatt Handó Tünde menesztését javasolja az Országos Bírói Tanács az Országgyűlésnek. Az Országos Bírói Tanács (OBT) a honlapján azt tette közzé, hogy szerdai határozatával az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének, Handó Tündének a menesztését indítványozza az Országgyűlésnek. Az OBT “kifogásolta az OBH elnökének kinevezési gyakorlatát, és az előterjesztések benyújtásának megtagadását.

A törvénysértések miatt az OBT összesen nyolc alkalommal élt jelzéssel az OBH elnöke felé, továbbá megállapította, hogy a sarkalatos törvényben előírt több feladata tekintetében 90 napon túl nem tett eleget kötelezettségének.” – írta az OBT. “Handó Tünde szembehelyez- kedett az Alaptörvényben világosan megfogalmazott kontrollált hatalomgyakorlás elvével. Amint azt az OBT korábban is egyértelművé tette: a törvények betartása és betartatása nem választás kérdése, hanem alkotmányos kötelesség a közhatalom gyakorlói számára” – olvasható a bírói tanács honlapján.

Handó Tünde (a Fidesz EP-képviselője, Szájer József felesége) hivatala válaszul úgy reagált, hogy az OBH elnöke maradéktalanul betartja a törvényeket, az OBT az, amelyik törvényte- lenül működik.

A “vitatott legitimitású” OBT “forradalmárságukat hangsúlyozó tagjai továbbra is alaptalanul vádaskodnak” az OBH elnökével szemben. “A mai napon eddigi tevékenységük megkoroná- zásaként egy valótlan állításoktól és tárgyi tévedésektől hemzsegő +balítéletet+ mondtak az OBH elnökének működéséről” – közölték. “Egyetlen céljuk, hogy minél nagyobb zavart keltsenek a bíróságok körül” – olvasható egyebek mellett az OBH közleményében.

A valóság az – folytatták -, hogy az OBH elnöke a legellenőrzöttebb közjogi szereplő Magyarországon, rendszeresen beszámol az Országgyűlésnek, amely ezeket a beszámolókat rendre elfogadja. Az OBH elnöke ezen felül rendszeresen tájékoztatja tevékenységéről a bírósági elnököket, továbbá az OBT-t is, holott a tanács április vége óta a tagok és póttagok jelentős részének lemondása miatt törvénytelenül működik – írta az OBH.

Az Igazságügyi Minisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy az OBH elnöke és az OBT között kialakult vitát minél hamarabb fel kell oldani. A végrehajtó hatalomnak a két szerv között kialakult alkotmányos vitában semmilyen szerepe nincs. Az igazságszolgáltatás függetlensége a demokratikus jogállam működésének egyik alappillére, amit a kormány mindenkor tiszteletben tart – tették hozzá.

Az IM emlékeztetett arra, hogy az alapvető jogok biztosa, észlelve, “hogy két, élesen eltérő álláspont alakult ki az OBT alkotmányos működésének kérdésében, és ez a jogbiztonságot veszélyeztető értelmezési bizonytalanságot eredményezett”, indítvánnyal fordult az Alkotmánybírósághoz, és az Alaptörvény értelmezését kérte.

(Forrás: 168 óra)


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: