Manfred Weber és Orbán Viktor - Fotó: MTI
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje vasárnap üdvözölte Sebastian Kurz osztrák kancellár javaslatát az Európai Unió működéésről szóló lisszaboni szerződés újratárgyalására.– Európának friss kezdetre, új ötletekre és bátorságra van szüksége.

Sebastian Kurz európai kezdeményezésével pont a megfelelő jelzéseket adja ehhez – mondta Weber vasárnap délután az APA osztrák hírügynökségnek.

– Közösen hirdetünk egy új stílust, emberközeli politikát és több demokráciát az Európai Unióban – hangsúlyozta a politikus, aki szombaton részt vett az Osztrák Néppártot (ÖVP) európai parlamenti (EP) választási kampányindító rendezvényén Bécsben – írja a 168 Óra.

Sebastian Kurz az európai állam és kormányfők közül elsőként biztosította támogatásáról Manfred Webert az Európai Bizottság vezetői tisztségéért induló választási küzdelemben.Az osztrák kancellár a hétvégén a sajtónak adott több interjúban is szorgalmazta az uniós szerződés újratárgyalását.

A Kleine Zeitung, a Die Presse és az osztrák tartományi lapok szombati kiadásában megjelenő interjúban Kurz úgy fogalmazott, hogy az új kihívások miatt korszerűsíteni kellene a lisszaboni szerződést.

A kancellár azzal érvelt, hogy a lisszaboni szerződés 2009-es elfogadása óta Európában sok minden megváltozott:, jött egy adósságválság, egy euróválság, egy migrációs válság, egy klímaválság és a Brexit.Az osztrák kancellár újra felvetette, hogy az Európai Bizottság karcsúsításra szorul, és szerinte az Európai Uniónak a jövőben olyan jelentős kérdésekre kellene helyeznie a hangsúlyt, mint a kül- és biztonságpolitika.

Szigorú szankciókat követelt olyan EU-tagországok ellen, amelyek adósságot halmoznak fel, büntetéseket azokkal szemben, amelyek az illegális migránsokat nem regisztrálják, illetve továbbengedik, valamint következményeket azok számára, amelyek megsértik a jogállamiságot és a liberális demokrácia alapelveit.

Bár a nevét nem mondta, ki utóbbival nyilvánvalóan Orbán Viktornak és Magyarországnak üzent, ahogyan korábban Emmauel Macron is.A francia elnök április 26-án arról beszélt, hogy a schengeni övezetet akarja átalakítani attól függően, hogy melyik EU-tagország hajlandó részt venni a menekültválság megoldásában és melyik nem. Szerinte újra kell tárgyalni a schengeni egyezményt akkor is, ha ez kevesebb résztvevő országot jelent, ez viszont a lisszaboni szerződés újratárgyalását is jelentené.

Szólj hozzá!

Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: